Ambasada României în SUA: Pas important în dosarul Visa Waiver

joi, 16 martie 2023, 13:07
2 MIN
 Ambasada României în SUA: Pas important în dosarul Visa Waiver

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver.

Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Washington. “Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, recent, într-un interviu acordat Agerpres, că ”sper că vom reuşi să obţinem ceva în timpul mandatului meu”.

”Va fi pe agenda dialogului nostru strategic. Mai mult, colaborăm, experţii noştri colaborează legat de aspecte tehnice ale acestui program, care implică paşapoarte, chestiuni legate de trecerea frontierei. Cum aţi spus şi dumneavoastră, vorbim de cifre, anume rata de refuz. Dar, analizând situaţia din alte ţări care au intrat în acest program şi parcursul lor, sunt încrezătoare că putem avansa, putem face progrese în aceste domenii”, a transmis Kathleen Kavalec.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%.  Cu toate acestea, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) aveau în 2021 rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

 

Comentarii