Anunţul muzicianului bulgar Trifonov în privinţa unui guvern minoritar a stârnit un val de critici

marți, 13 iulie 2021, 20:58
2 MIN
 Anunţul muzicianului bulgar Trifonov în privinţa unui guvern minoritar a stârnit un val de critici

Anunţul de luni al lui Slavi Trifonov, starul muzicii bulgare devenit politician, al unui guvern minoritar, fără nicio consultare cu potenţialii săi aliaţi, a declanşat marţi un val de condamnări în clasa politică, potrivit AFP.

Câştigând alegerile legislative cu 24,07% din voturi conform rezultatelor aproape finale, partidul „Există un astfel de popor” (ITP) le-a luat prin surprindere pe cele două grupuri anticorupţie care se aşteptau la negocieri de coaliţie. „Este evident că nu vrea sprijinul nostru”, a reacţionat liderul „Bulgariei democratice” (dreapta, 12,6%), Hristo Ivanov, la postul de televiziune bTV.

El a numit abordarea lui Trifonov „şocantă”, denunţând, de asemenea, conţinutul programului său, care abia atinge reforma cheie a justiţiei. Ivanov a făcut apel la deputaţii ITP să „îşi revină în fire şi să reia dialogul”. "Există încă posibilitatea formării unui guvern pentru schimbări profunde", spera el.

„Scoală-te! Mafia afară” (stânga, 5%), un alt grup implicat în demonstraţiile masive din vara anului 2020, s-a indignat şi el. „El nu a primit încă un mandat de la preşedinte pentru a forma un guvern”, aşa cum prevede Constituţia, a declarat luni pentru AFP copreşedintele Nikolay Hadjiguenov. "Nu este grav", a spus el.

Potrivit proiecţiilor, ITP ar câştiga doar 65 de locuri din 240 în Parlament. Fără sprijinul altor partide, guvernul său nu ar putea fi deci aprobat. „Slavi”, cântăreţ şi gazdă de televiziune, a renunţat el însuşi la funcţia de prim-ministru, delegând funcţia unui fost ministru, Nikolay Vasilev, pe atunci susţinut de Partidul Minoritar Turc (MDL) a cărui reputaţie a fost pătată de acuzaţiile de corupţie. Trifonov a fost aspru criticat pe contul său de Facebook, reafirmându-şi independenţa.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Comentarii