ApaVital a plătit 6 milioane de lei în baza unei polițe de asigurare fictivă

vineri, 03 martie 2023, 08:39
1 MIN
 ApaVital a plătit 6 milioane de lei în  baza unei polițe de asigurare fictivă

ApaVital a plătit peste 6.000.000 de lei cu titlu de avans pentru efectuarea unei lucrări în baza unei poliție de asigurare falsă prezentată de către firma de construcții Casrep SRL. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a sesizat DNA și DLAF în acest caz. Contractul dintre ApaVital și Casrep SRL a fost semnat pe 11 aprilie 2022 și are ca obiect execuția de lucrări pentru „extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, axa 1, Iași – Popricani”.

Firma care a emis polița de asigurare, SPI Smart Investments, îl are ca asociat unic și administrator pe Francisc Iulian Raduly și a fost înființată pe 21 aprilie 2022, la câteva zile după semnarea contractului dintre ApaVital și Casrep. Raduly este un fost pușcăriaș care în 2018 câștiga la CEDO despăgubiri în cuantum de 3.000 de euro pentru condițiile inadecvate pe care le-a avut în timpul detenției. Polița de asigurare fusese emisă de către firma SPI Smart Investments SRL București în numele companiei de asigurări TCS Insurance Company of Ireland dac.

SPI Smart Investments susținea la acea vreme că asigură managementul operațiunilor TCS Insurance în România. ASF, instituția care monitorizează piața asigurărilor din România, a avertizat că firma irlandeză nu are niciun fel de colaborare cu SPI și că polițele emise sunt fictive.

Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, Mihai Doruș, directorul ApaVital, a virat în contul Casrep suma de aproximativ 6,1 milioane lei cu tiltu de avans, deși scrisoarea de garanție era una fictivă. La o simplă verificare pe site-ul ASF s-ar fi observat că firma SPI Smart Investments nu există în baza de date și nu este autorizată pentru a desfășura activități de intermedieri în asigurări.

Mai mult, pe 7Iasi.ro

Comentarii