De Business

Punem punctul pe știi

Apetitul românilor pentru investiţii financiare s-a aprins din nou

joi, 21 martie 2024, 21:09
2 MIN
 Apetitul românilor pentru investiţii financiare s-a aprins din nou

Apetitul persoanelor fizice pentru investiţii financiare a început anul cu o revenire puternică, atât ca urmare a creşterii disponibilităţilor cât şi a creşterii atractivităţii instrumentelor de economisire-investiţie.

Românii au plasat net (plasamente minus retrageri) peste 402 milioane de lei în fondurile de investiţii mutuale, în ianuarie – ceea ce înseamnă, într-o singură lună, sau cât 41% din tot anul trecut, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Sunt peste 605.100 de investitori în fondurile mutuale româneşti, adică mai numeroşi cu peste 31% decât erau la începutul lui 2023 şi au o avere netă (active minus comisioane de administrare) de 20,9 miliarde de lei.

De asemeni, maximele istorice ale indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se succed săptămânal şi exercită o atracţie la care investitorii individuali rezistă cu greu. Cei cu portofolii mai mici de 20.000 de euro au devenit mai numeroşi cu 5% în trimestrul trecut, ajungând la peste 123.400 la 31 decembrie.

La rândul lor, fondurile de pensii private facultative au atras peste 100.500 de noi investitori (+16%) de la începutul anului trecut şi au înregistrat o creştere de 29% a activelor totale, până la mai mult de 4,87 miliarde de lei (aceasta şi ca urmare profitabilităţii plasamentelor). Trebuie notat, totuşi că numai 56.500 de investitori şi-au şi virat contribuţiile în februarie.

Semnele apetitului pentru investiţii sunt clare şi la capitolul titlurilor de stat pentru populaţie şi la depozitele bancare la termen.

Tot mai atractive au devenit şi titlurile de stat dedicate populaţiei. Ministerul Finanţelor (MF) a atras 844 milioane lei si 190 milioane euro numai prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din seria FIDELIS, derulate în cadrul primei oferte publice derulata din acest an.

Trebuie precizat că seria Fidelis este relativ exclusivistă, plasamentul minim fiind de 5.000 de lei, sau 1.000 de euro, pentru că titlurile sunt listate la Bursă şi pachete mai mici ar fi descurajatoare pentru tipul de investitori specifici acesteia.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii