Aplicație pentru persoanele cu deficiențe de vedere ca să se descurce prin Iași

luni, 21 iunie 2021, 10:30
1 MIN
 Aplicație pentru persoanele cu deficiențe de vedere ca să se descurce prin Iași

Persoanele cu deficiențe de vedere vor putea merge fără însoțitor în Municipiul Iași. Acestea vor fi ghidate de o aplicație gratuită care poate fi descărcată pe smartphone.

În prima etapă a acestui proiect-pilot vor fi montate echipamente (senzori) pentru accesibilizarea accesului în Primăria Municipiului Iași, în speță la Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale – Activitatea de taxe și impozite (atât la persoanele fizice, cât și juridice), la intrările din corpul principal (Palatul Roznovanu) și în zona pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sistemul se numește Step-Hear și reprezintă un ghidaj audio complex pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere pentru a căpăta informații în timp real despre poziția exactă, obiectivele pe care le are în zona de proximitate, direcția și distanța către acestea. În momentul în care telefonul se conectează cu senzorul cel mai apropiat, utilizatorul va primi un mesaj audio pre-înregistrat care îi va oferi informațiile necesare. În plus, există opțiunea de a suna un număr de urgență.

Step-Hear poate fi utilizat și de sistemul de management al transportului public, având și soluții inteligente de sprijin pentru nevăzători la trecerile de pietoni sau la semafoare.

De altfel, în 2020, sistemul a obținut Premiul I din partea Comisiei Europene în domeniul accesibilizării transportului public.

Aflați amănunte de pe Facebook.

Comentarii