Armata tergiversează semnarea contractului pentru corvete

miercuri, 26 mai 2021, 09:32
1 MIN
 Armata tergiversează semnarea contractului pentru corvete

Ministerul Apărării Naționale continuă să tergiverseze semnarea contractului câștigat de francezii de la Naval Group pentru construcția celor patru corvete militare în valoare de 1,2 miliarde euro, contract câștigat în urma unei licitații internaționale.

În urmă cu trei ani, Ministerul Apărării Naționale a organizat o licitație internațională pentru achiziționarea a patru corvete multifuncționale necesare Forțelor Navale Române. Programul de achiziție prevedea ca cele patru nave să fie construite într-un șantier naval românesc, iar câștigătorul licitației se obliga să modernizeze inclusiv cele două fregate românești.

În cursa finală pentru adjudecarea contractului au rămas trei mari companii: olandezii de la Damen, italienii de la Fincantieri și francezii de la Naval Group.

În urma deschiderii ofertelor, în noiembrie 2018, francezii de la Naval Group s-au clasat pe primul loc, cu o ofertă de 1,2 miliarde euro, urmați de Damen cu 1,255 miliarde euro și Fincantieri, cu 1,34 miliarde euro.

Rezultatul licitației a fost prezentat în exclusivitate de Newsweek România. Dar de atunci au trecut aproape trei ani, timp în care procedura de licitație a fost contestată la instanță de compania Damen.

După ce olandezii au pierdut procesele, a urmat tergiversarea la nivelul Ministerului Apărării Naționale, condus de Nicolae Ciucă. Direcția Generală pentru Armamente, din cadrul MApN, l-a desemnat pe colonelul Robert Popa să negocieze clauzele contractuale, dar acesta nu mai vrea să respecte procedura inițială.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii