Astăzi are loc slujba de consacrare a noului episcop de Iaşi

marți, 06 august 2019, 01:49
2 MIN
 Astăzi are loc slujba de consacrare a noului episcop de Iaşi

Începând de astăzi, Dieceza Catolică de Iaşi va avea un nou episcop, în persoana monseniorului Iosif Păuleţ.

Ceremonia impunerii mâinilor va fi efectuată de către fostul episcop, PS Petru Gherghel, care devine astfel episcop emerit de Iaşi, în cadrul unei slujbe care va avea loc la catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină“, de la ora 10.30.

Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, va fi co-consacrator, alături de Preasfinţitul Aurel Percă, episcop de Iaşi. Mons. Iosif Păuleţ, care până acum a fost decan al Decanatului de Bucovina şi paroh la Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk“ Suceava, a fost numit la 6 iulie 2019 episcop de Iaşi de către Sfântul Părinte papa Francisc.

În aceeaşi zi, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel de la conducerea Diecezei de Iaşi, pe care o conduce de 41 de ani, din anul 1978, şi a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Din ziua consacrării noului episcop, PS Petru Gherghel va deveni episcop emerit de Iaşi.

Mons. Păuleţ va fi, astfel, al şaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, înfiinţată canonic în anul 1884.

„Gestul specific care indică misiunea episcopului de a păstori Biserica este încredinţarea cârjei pastorale. Aceasta trimite la bastonul folosit de păstori pentru a-şi conduce turma, dar, mai ales, la semnul slujirii lui Cristos, marele preot: lemnul crucii. Semnul slujirii pastorale a noului episcop evocă modelul suprem de exercitare a autorităţii: Cristos, păstorul care şi-a dat viaţa pentru oile sale“, au precizat reprezentanţii episcopiei.

Unul dintre momentele cele mai cunoscute din slujba ce are loc astăzi este reprezentată de gestul prosternării la pământ. După ce predică şi îşi enunţă promisiunile, pentru a le putea îndeplini, acesta se aşază pe podeaua episcopiei cerând ajutorul şi mijlocirea tuturor sfinţilor care vor fi invocaţi într-un moment ulterior în slujbă.

La finalul ceremoniei, noul episcop va prezida prima sa liturghie în calitatea oficiale, după ce va primi toate însemnele sfinte.

Comentarii