Atenţie, părinţi! Nu s-a încheiat valul de viroze: zeci de copii vin zilnic la spital

luni, 04 aprilie 2022, 23:08
2 MIN
 Atenţie, părinţi!  Nu s-a încheiat valul de viroze: zeci de copii vin zilnic la spital

Sezonul virozelor respiratorii continuă la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. În fiecare zi sunt peste 150 de copii care se prezintă în Unitatea de Primire a Urgenţelor, iar un număr semnificativ dintre aceştia prezintă simptome de răceală. 

Există însă şi veşti bune de la conducerea unităţii medicale: numărul cazurilor de gripă depistate în rândul copiilor este încă relativ mic, iar numărul cazurilor de COVID-19 este într-o scădere apreciabilă. Spre exemplu, la nivelul zilei de ieri nu era internat niciun pacient pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, cu complicaţii în urma COVID-19. „Virozele se menţin cu o incidenţă crescută, în medie avem 153 de pacienţi prezentaţi în UPU pe 24 de ore, dar incidenţa gripei este mică. Pacienţii COVID pozitiv avem, dar numărul este în scădere, momentan sunt doar pe zona roşie – cinci pacienţi care prezintă simptomatologie specifică”, a declarat Alina Belu, managerul unităţii medicale.

Medicii continuă să le explice părinţilor cum să diferenţieze între răceală, gripă şi COVID-19. Simptomele în cazul gripei sunt mult mai clare comparativ cu alte infecţii respiratorii: apare febra înaltă, de 39-40 de grade, care cedează foarte greu la medicamentele antitermice sau care cedează, dar apare imediat. În acelaşi timp apar frisoanele, durerile musculare şi de cap, iar starea generală este una influenţată, unii copii nu mai pot nici să se ridice din pat. Problema este că atât virozele, cât şi gripa şi SARS-CoV-2 au simptome asemănătoare, fiind dificil de diferenţiat. „Bolile se asemănă foarte tare, inclusiv SARS-CoV-2 are ca principale simptome febra, tusea, disfuncţia respiratorie. Este nevoie de un consult de specialitate pentru a le diferenţia. Însă fiecare părinte trebuie să aibă acasă medicamente simptomatice pentru a combate febra, acesta este şi primul simptom de alarmă, care trebuie combătut până se ajunge la medicul de familie sau la Urgenţe”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Comentarii