AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei ruseşti

sâmbătă, 26 februarie 2022, 17:46
2 MIN
 AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei ruseşti

AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei ruseşti şi susţine, într-o postare pe Facebook, că vom pierde jumătate din ţară dacă ne bazăm pe aliaţi. „Războiul e la 40 km de graniţă şi noi ne bazăm doar pe aliaţii externi. Ultima dată când s-a întâmplat asta, am pierdut jumătate de ţară într-o luna!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a AUR.

În realitate, România nu s-a aflat niciodată în situaţia de acum, protejată de NATO prin angajamente clare şi cu trupe din SUA şi din alte ţări pe teritoriul ei. În 1916, România a pierdut jumătate din ţară în primul rând datorită propriilor greşeli strategice, începând cu deciziile eronate luate când Bulgaria a atacat Turtucaia.

Un general francez, Henri Berthelot, a fost cel care instruit armata română, după înfrângerile catastrofale din 1916. În 1940, când a pierdut o parte din Transilvania, Basarabia şi Cadrilaterul, România era complet singură. Un studiu publicat la 24 februarie şi realizat de Centrul pentru Promovarea Participării şi Democraţiei din SNSPA (CPD) arată că 27% din cei chestionaţi consideră că NATO nu ar ajuta România în cazul unui atac şi că Rusia este mai puternică decât NATO. AUR preia exact această retorică.

Dan Sultănescu, directorul de cercetare al CPD SNSPA, confirmă că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. 2 din 3 români au încredere în Vest şi resping Rusia, si doar 15% susţin „modelul estic”. Totuşi, peste un sfert dintre români (27%) au ajuns sa considere integrarea României în NATO şi UE „o greşeală”. La 21 ianuarie, Rusia a cerut României şi Bulgariei să iasă din NATO.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

 

Comentarii