Austria a blocat admiterea României în Schengen. Olanda a votat împotriva Bulgariei

joi, 08 decembrie 2022, 15:28
3 MIN
 Austria a blocat admiterea României în Schengen. Olanda a votat împotriva Bulgariei

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News,ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Conform surselor citate, Austria şi-a menţinut decizia de a vota împpotriva admiterii României în spaţiul Schengen.

Olanda, care s-a exprimat în favoarea includerii României în Schengen, a votat împotriva Bulgariei, aşa cum de altfel anunţase.  Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării Bulgariei. Croaţia a fost singurul stat acceptat, ca urmare a unanimităţii înregistrate la nivelul JAI.

“Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi”

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a transmis joi, într-un mesaj pe Facebook, după respingerea aderării României în Schengen, că este ”umilinţă pe care nu o meritam”. Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene, spune liderul PMP, el arătând că nu trebuie să ne resemnăm, şi chiar dacă decizia de astăzi doare şi este nemeritată locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen şi vom reuşi.

”Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar şi de cei care ne dau lecţii de loialitate faţă de valorile europene. Este cea mai mare umilinţă la care suntem supuşi în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, a transmis Tomac. 

”Poate acum va înţelege Parlamentul, Guvernul şi, evident, Preşedintele României că relaţia cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenţii şi drept de muncă în alte state. A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la uşă şi să aştepţi să decidă alţii pentru tine”, mai spune Tomac. 

Liderul PMP precizează că personal, se simte vinovat chiar dacă atât el, cât şi majoritatea colegilor lui din Parlamentul European, indiferent de partidul din care provin, au muncit mult pentru a reuşi; drept urmare toate demersurile legate de Schengen au fost votate.

”Nu meritam această lecţie cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm. Decizia de astăzi doare şi este nemeritată. Însă locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen şi vom reuşi!”, mai scrie Tomac. 

„Austria a avut o atitudine sfidătoare și agresivă”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat că în Consiliul JAi eu existat mai multe scenarii, că Germania, Luxemburgul și Belgia au pledat cauza României, dar „Austria a fost absolut opacă”.

„Din păcate, Austria a fost absolut opacă. (…) Olanda nu a votat împotriva României, a fost împotriva Bulgariei. Austria a fost singura țară care a avut o atitudine din arogantă, sfidătoare și agresivă”, a declaratat Rareș Bogdan.

Comentarii