Avertisment şocant pentru români: Verdeţurile din pieţe conţin niveluri alarmante de pesticide şi substanţe cancerigene

sâmbătă, 22 iulie 2023, 11:08
1 MIN
 Avertisment şocant pentru români: Verdeţurile din pieţe conţin niveluri alarmante de pesticide şi substanţe cancerigene

Un experiment recent a dezvăluit o realitate tulburătoare pentru românii care achiziţionează legume şi verdeaţă din pieţe fără a fi conştienţi de riscuri. Deşi mulţi cred că aceste produse sunt mai puţin nocive şi mai sănătoase, teste de laborator au arătat contrariul.

În sezonul de vară, pieţele sunt pline de legume şi fructe proaspete, iar verdeţurile sunt printre cele mai apreciate produse. Cu toate acestea, un experiment recent a scos la iveală că unele dintre acestea sunt încărcate cu pesticide şi substanţe cancerigene, depăşind limitele legale.

Potrivit rezultatelor testelor de laborator, pătrunjelul şi leuşteanul achiziţionate din pieţe conţin niveluri extrem de ridicate de pesticide. În mod surprinzător, leuşteanul a fost identificat ca fiind un produs otrăvitor, conţinând cu 452 de ori mai multe pesticide decât limita legală permisă. De asemenea, pătrunjelul a depăşit norma de pesticide cu 13 ori.

Alexandru Cîrîc, director general al ICA (Institutul pentru Controlul Alimentelor), a declarat că nu a mai întâlnit astfel de valori în laborator şi a repetat testele pentru a se asigura de corectitudinea rezultatelor. În urma descoperirii acestor niveluri alarmante de pesticide şi substanţe cancerigene, el a avertizat asupra pericolului şi a sugerat distrugerea verdeţurilor şi legumelor contaminate, deoarece reprezintă o ameninţare serioasă pentru sănătatea consumatorilor.

Aceste rezultate şocante atrag atenţia asupra importanţei verificării cu atenţie a provenienţei şi calităţii produselor pe care le achiziţionăm şi ne reamintesc să fim precauţi în privinţa alimentaţiei pentru a ne proteja sănătatea.

Comentarii