Azi, sărbătoare importantă pentru ortodocşii români: Sfinţii Martiri Brâncoveni

Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariţiei Bibliei în limba română.

luni, 16 august 2021, 01:50
2 MIN
 Azi, sărbătoare importantă pentru ortodocşii români: Sfinţii Martiri Brâncoveni

Creştinii ortodocşi îi cinstesc astăzi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Potrivit tradiţiei creştine, Constantin Voievod şi fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, dar şi sfetnicul Ianache, au fost decapitaţi pe 15 august pentru că au refuzat să îşi lepede credinţa. De asemenea, domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariţiei Bibliei în limba română, şi-a asumat rolul de protector al tiparului şi şcolilor din Muntenia, dar şi din Transilvania.

Domnitorul este cunoscut drept cel care l-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, a ctitorit mai multe biserici şi mănăstiri şi a suferit pentru credinţa creştină. Potrivit tradiţiei, acesta a refuzat să se lepede de la credinţa creştină, iar pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul a fost decapitat, împreună cu cei patru fii ai săi şi sfetnicul Ianache.

Se spune că aceştia au fost aduşi în lanţuri în faţa sultanului Ahmed, care le-a cerut să renunţe la creştinism. Fiind refuzat, sultanul a poruncit să le fie tăiate capetele copiilor domnitorului, apoi al sfetnicului, iar la final a fost retezat capul domnitorului. Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, dar au fost scoase de câţiva creştini şi îngropate într-o mănăstire din Halki. În vara anului 1720 au fost aduse pe ascuns rămăşiţele domnitorului şi îngropate în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Pe 15 august 1992, Constantin Brâncoveanu cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache au fost declaraţi sfinţi de către Biserica Ortodoxă Română şi sunt sărbătoriţi pe 16 august pentru a nu coincide cu Adormirea Maicii Domnului.

Mâine, pe 17 august, în calendarul ortodox figurează o altă sărbătoare cu cruce neagră, închinată Sfântului Mucenic Miron şi Sfântului Gheorghe Pelerinul. 

Comentarii