De Business

Punem punctul pe știi

Banca Transilvania înscrie un gol memorabil în poarta Protecţiei Consumatorului în meciul pe calculul dobânzilor

vineri, 16 iunie 2023, 16:14
2 MIN
 Banca Transilvania înscrie un gol memorabil în poarta Protecţiei Consumatorului în meciul pe calculul dobânzilor

Într-o primă etapă a conflictului cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Banca Transilvania a obţinut o victorie în instanţă. Curtea de Apel Cluj a decis să suspende Ordinul emis de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, referitor la modul de calcul al ratelor de rambursare a creditelor, conform newsonline.ro. Această decizie nu este încă definitivă.

Aceaşi sursă mai arată că prin hotărârea sa, Curtea de Apel Cluj a acceptat cererea de suspendare formulată de Banca Transilvania în contradictoriu cu ANPC şi preşedintele acesteia. Astfel, Ordinul nr. 424 din 23.05.2023 emis de preşedintele ANPC a fost suspendat până la pronunţarea instanţei de fond. Decizia este executorie de drept, dar poate fi contestată în termen de 5 zile de la comunicare la Curtea de Apel Cluj.

Această suspendare a aplicării Ordinului ANPC, dispusă de Curtea de Apel Cluj, va duce la amânarea pe termen nedeterminat a oricăror demersuri ale consumatorilor care încearcă să obţină recalcularea ratelor creditelor în instanţă, până când procesele dintre bănci şi ANPC vor fi soluţionate definitiv.

În luna mai, ANPC a anunţat că a efectuat verificări asupra modului în care băncile implementează contractele de credit pe termen mediu şi lung, cu rambursare în peste 10 ani, destinate consumatorilor persoane fizice, atât în lei, cât şi în valută. Scopul acestor verificări a fost să se constate dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

În comunicatul emis în luna mai, ANPC a menţionat că au fost verificate 11 instituţii financiare bancare şi s-au identificat practici comerciale înşelătoare, respectiv fapte contravenţionale, legate de modul de calcul al ratelor. Concret, în primii ani de rambursare, 25% din suma principală urma să fie achitată sub formă de rată, iar restul de 75% reprezenta dobânda. Prin această metodă de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, în principal dobândă.

Comentarii