Bătălia taberelor la Operă intră în prelungiri. Ministrul trimite încă un control

joi, 22 octombrie 2020, 02:01
3 MIN
 Bătălia taberelor la Operă intră în prelungiri. Ministrul trimite încă un control
Lupte la baionetă pe scena închisă publicului de la Opera Naţională Română Iaşi (ONRI). Cele două sindicate care reprezintă angajaţii s-au duelat ieri cu cortina trasă, pentru bunul mers al instituţiei. Un sindicat a protestat vehement la Bucureşti şi la fel şi în curtea ONRI, iar altul, în foaierul Teatrului Naţional, într-o conferinţă de presă organizată. În lumina reflectoarelor este Beatrice Rancea, managerul ONRI. Protestul „renegaţilor“ ONRI de la sediul Ministerului Culturii a ajuns însă pe masa ministrului Bogdan Gheorghiu care, de altfel, a făcut un control la instituţie şi în primăvară şi ale cărui concluzii au ajuns la Parchet şi Curtea de Conturi pentru încălcarea legii. Concluzia lui Gheorghiu în acest moment este: încă un control la Iaşi.

Ieri, în foaierul Teatrului Naţional, sindicatul ONRI, cel despre care spune că este „legal“ constituit, nu a făcut decât o pleiadă de susţineri evidente a managerului în funcţie, Beatrice Rancea. Iniţiativa a venit după ce, mai multe zile la rând, angajaţi, dar şi membri ai sindicatului ARTIS, un alt sindicat din interiorul ONRI, dar nerecunoscut de conducere, au protestat în principal faţă de abuzurile manageriale. De data aceasta, mărul discordiei, la prima vedere, pare a fi concedierea lui Vlad Mărculescu, prim-solist al Corpului de Balet al ONRI. Acesta a fost dat afară la scurt timp după ce a criticat în media modul în care Beatrice Rancea conduce ONRI, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte aplicarea Legii finanţelor publice la cheltuirea banilor publici, de încălcare a Legii achiziţiilor publice privind licitaţiile pentru obţinerea de anumite bunuri.

Pe scurt, Mărculescu a repus pe tapet ceea ce fostul contabil şef al ONRI, Simona Gogan, a reclamat la mai multe instituţii de stat, şi anume faptul că s-au cheltuit abuziv peste 2 milioane de lei la sfârşitul anului trecut. Pentru „indisciplină“, Vlad Mărculescu a fost dat fară din ONRI, deşi a fost unul dintre puţinii artişti ai instituţiei care au ridicat săli în picioare prin alte colţuri ale Europei. Explicaţiile au venit din partea sindicatului „recunoscut“ de Rancea.

„Cazurile izolate, unde s-au făcut concedieri, sunt absolut legale pentru că li s-au încheiat contractul de muncă pe perioadă determinată. Ultimul caz, al domnului Vlad Mărculescu, este o concediere din punct de vedere al disciplinei. Vlad Mărculescu a încălcat de nenumărate ori regulamentul intern al instituţiei. Indisciplina lui a dus la sancţionarea sa disciplinară“, a declarat Iulia Solomon, şef serviciu Organizare spectacole, Marketing şi Relaţii Publice al ONRI.

Vizavi de zilele repetate de protest al membrilor sindicatului ARTIS, reprezentaţii celuilalt sindicat au afirmat prin vocea Iuliei Solomon că, deşi este un grup restrâns, este dreptul lor la opinie.

„În schimp, avem o mare remarcă de făcut, şi anume că aceste acţiuni de protest au un caracter discutabil. Numai după ce vom sta cu actele pe masă vom putea arăta că aceste acţiuni nu sunt justificate“, a adăugat Iulian Solomon.

Ieri, la sediul Ministerului Culturii din Bucureşti, reprezentanţii sindicatului ARTIS susţinuţi de Federaţia Sindicatelor din Cultură au protestat timp de două ore, cerând demiterea managerului Beatrice Rancea. După o discuţie lungă cu protestatarii, ministrul Bogdan Gheorghiu a tras conluziile.

„Am luat act de mai multe nereguli semnalate, care pot fi interpretate ca fiind nişte represalii datorită unor sesizări, atât către media, cât şi către minister. Eu am mai trimis Corpul de Control acolo, recent. A fost vorba de o echipă complexă, de şase oameni, pe diverse domenii de activitate, pentru că tematica a fost largă. Acum vorbim de un control strict pe problemele semnalate, de aceea va fi o echipă redusă, formată din două persoane, care va verifica perioada ulterioară controlului precedent. Vom verifica toate aspectele, inclusiv dacă s-au făcut evaluări de faţadă şi după termenul prevăzut de lege. Eu am nevoie de formă instituţională, prin care să-mi fie prezentată realitatea. Doar în urma raportului Corpului de Control pot lua măsurile care se impun“, a spus Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Referitor la evaluări, una dintre acestea unde Vlad Mărculescu a picat la disciplina „cuminţenie“, deşi era analizată activitatea prim-solistului pe perioada 2019, după protestele din primăvară, a fost trecut ca şi corigent. În plus, deşi evaluarea trebuia făcută până la cel mult începutul anului, aceasta a venit în vară, înainte ca Mărculescu să fie concediat.

Comentarii