BBC MUNDO: Ce îl va face pe samavolnicul Putin să iasă din acest război dezastruos

miercuri, 16 martie 2022, 17:35
3 MIN
 BBC MUNDO: Ce îl va face pe samavolnicul Putin să iasă din acest război dezastruos

Chiar și cel mai rău război se încheie. Uneori, ca în 1945, singurul rezultat este o luptă până la moarte. Cu toate acestea, cele mai multe războaie se termină cu o înțelegere care nu satisface pe nimeni pe deplin, dar cel puțin pune capăt vărsării de sânge.

Și, de cele mai multe ori, chiar și după cele mai grave conflicte, cele două părți își reiau treptat relația anterioară, mai puțin ostilă. Dacă avem noroc, începem să vedem începutul acestui proces între Rusia și Ucraina, scrie BBC MUNDO, preluat de dcnews.ro. Dar resentimentele, în special din partea ucraineană, vor dura zeci de ani. Și pe bună dreptate. Vladimir Putin are mâinile pătate de sânge.

Un lucru este cert: Ambele părți vor și au nevoie de pace: Ucraina, pentru că orașele și satele sale au primit o bătaie teribilă. Și Rusia, pentru că a sacrificat deja, potrivit președintelui ucrainean, mai mulți oameni și materiale decât a pierdut în cele două războaie teribil de violente din Cecenia, deși acest lucru este imposibil de verificat.

Dar nimeni nu semnează în mod voluntar un acord de pace care ar putea duce la propria lor cădere. Pentru președintele rus Vladimir Putin, căutarea modalităților de a salva aparențele este în curs, scrie BBC MUNDO.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demonstrat deja o abilitate remarcabilă ca diplomat și este în mod clar dispus să spună și să facă orice este acceptabil pentru el și poporul său pentru a alunga Rusia din țara sa.

Pentru el, există un obiectiv primordial: să se asigure că Ucraina iese din acest calvar ca o țară unită și independentă, nu ca o provincie a Rusiei, ceea ce președintele Putin a crezut inițial că poate face. Pentru președintele Putin, tot ce contează acum este să poată declara victoria, chiar dacă toată lumea vede că a pierdut foarte mult în această invazie inutilă.

Ce îl va face pe președintele Putin să iasă din acest război dezastruos astfel încât să dea bine în ochii majorității Rusiei? În primul rând, o garanție, poate chiar scrisă în constituția Ucrainei, că această țară nu are intenția de a adera la NATO în viitorul apropiat. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis deja calea pentru acest lucru, cerând NATO ceva cu care nu ar putea fi de acord (stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei), scrie BBC MUNDO. De asemenea, Volodimir Zelenski și-a dat seama deja că Ucraina nu va fi primită în NATO.

Cel mai greu lucru de înghițit pentru Ucraina va fi furtul definitiv de către Rusia a teritoriului ucrainean, o încălcare totală a tratatului internațional pe care l-a semnat pentru a proteja granițele Ucrainei.

Pierderea Crimeei în 2014 este ceva cu care Ucraina ar putea fi forțată să se împace în mod oficial, într-un fel sau altul. Și Rusia intenționează, în mod clar, să păstreze acele zone din estul Ucrainei care sunt deja practic sub control rusesc, și poate mai mult.

Așadar, este greu ca Vladimir Putin să iasă învingător după ce și-a pătat mâinile de sânge. Cine ar mai putea sta la masa discuțiilor cu el? Pentru a ieși învingător, ar trebui să folosească arme mult mai puternice, dar s-ar distruge inclusiv pe el. Mai mult decât este de distrus.

Comentarii