De Business

Punem punctul pe știi

Boeing promite avioane care pot zbura cu combustibil fără petrol până în 2030

vineri, 22 ianuarie 2021, 22:54
2 MIN
 Boeing promite avioane care pot zbura cu combustibil fără petrol până în 2030

Boeing s-a angajat vineri să livreze avioane de pasageri care pot zbura cu combustibil non-petrol până în 2030. Producătorii lucrează de câţiva ani la reducerea impactului lor asupra mediului, pentru a dezvolta combustibili mai puţin poluanţi sau motoare de avioane cu un consum mai mic, potrivit AFP.

Primul zbor al unei aeronave care utilizează un amestec de kerosen şi biocombustibil a avut loc în 2008. De atunci, Boeing a efectuat teste cu aeronave care rulează 100% pe „combustibil de aviaţie durabil” (SAF), a declarat grupul într-un comunicat. Aceşti combustibili sunt produşi din deşeuri vegetale, deşeuri menajere reciclate sau ulei de gătit uzat, de exemplu.

Potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian (IATA), SAF-urile pot reduce emisiile de CO2 cu 80% comparativ cu kerosenul convenţional pe întregul ciclu de funcţionare. În prezent, avioanelor li se permite să zboare cu combustibil care conţine până la 50% SAF.

Dar, pentru a „îndeplini angajamentul sectorului aviaţiei de a-şi reduce emisiile de carbon cu 50% faţă de nivelurile din 2005 până în 2050, avioanele trebuie să poată utiliza combustibili de aviaţie 100% sustenabili cu mult înainte de 2050”, notează Boeing.

„Industria noastră şi clienţii noştri sunt dedicaţi combaterii schimbărilor climatice, iar combustibilii de aviaţie durabili sunt cea mai sigură şi mai măsurabilă soluţie pentru reducerea emisiilor de carbon provenite din aviaţie în deceniile următoare”, a comentat Stan Deal, directorul aeronavelor civile Boeing.

Producătorul intenţionează să colaboreze cu producătorii de motoare, furnizorii şi autorităţile de reglementare la schimbările tehnice pentru a permite avioanelor să zboare numai cu SAF-uri. Şi, în acelaşi timp, continuă să lucreze la motoare care pot fi alimentate cu electricitate sau hidrogen.

Asociaţia pentru transportul aerian IATA a lansat vara trecută un apel pentru o producţie mai mare de combustibili de aviaţie durabili. „Producţia actuală a SAF este de 50 de milioane de litri pe an”, a menţionat organizaţia la acea vreme. „Pentru a ajunge la un punct de vârf în care scara producţiei ar reduce costurile AFS suficient pentru a concura cu combustibilul pentru avioane, producţia trebuie să ajungă la 7 miliarde de litri sau 2% din consumul din 2019”.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii