Bulgaria marchează 145 de ani de la eliberarea de sub dominaţia otomană

vineri, 03 martie 2023, 22:25
2 MIN
 Bulgaria marchează 145 de ani de la eliberarea de sub dominaţia otomană

Bulgaria sărbătoreşte 145 de ani de la eliberarea sa de sub dominaţia otomană. Cu această ocazie au fost organizate evenimente în toată ţara.

În acest an, oraşul Gabrovo (nord-centru) găzduieşte festivităţile locale pe Muntele Shipka în Central Balkan Range şi au început de dimineaţa cu o ceremonie de arborare a drapelului în piaţa oraşului.

Premierul Galab Donev a participat vineri dimineaţa la o ceremonie la Monumentul Libertăţii pe Muntele Shipka. El a primit o gardă de onoare şi a participat la o slujbă de rugăciune în memoria soldaţilor căzuţi. El a rostit un discurs cu această ocazie şi a participat la ceremonia de depunere de coroane de flori la Shipka.

Preşedintele Rumen Radev şi vicepreşedinta Iliana Iotova au asistat la arborarea drapelului naţional la Monumentul Soldatului Necunoscut în Sofia, unde au adus un omagiu memoriei celor care au murit pentru libertatea Bulgariei. Douăzeci de salve de tun au fost trase în timpul intonării imnului naţional.

Seara, preşedintele va trece în revistă trupele în piaţa din faţa clădirii Parlamentului şi va ţine un discurs. La eveniment va participa şi vicepreşedinta Iliana Iotova. Ulterior, preşedintele va găzdui tradiţionala recepţie oficială cu ocazia Zilei Naţionale la Clubul Militar Central din Sofia.

La evenimente vor fi prezenţi de asemenea premierul Donev, ministrul Apărării Dimitar Stoyanov şi amiralul şef al Apărării, Emil Eftimov. Pe 3 martie, militari din Forţele Terestre, Marină, Forţele Aeriene, Comandamentul Special Comun, Comandamentul de Sprijin Logistic, precum şi din şcolile militare superioare au participat la ceremoniile solemne de ridicare a drapelului naţional şi depuneri de coroane şi flori în faţa monumentelor celor căzuţi pentru Eliberare în oraşe din ţară.

Apeluri nominale vor avea loc la Plovdiv, sudul Bulgariei, oraşul Varna de la Marea Neagră, Sliven în centru-sud, Sandanski şi Chepelare în sud. Ziua Naţională va fi marcată în diferite locuri de pe glob. Statuia lui Iisus Hristos Mântuitorul de pe Dealul Corcovado din Rio de Janeiro, Brazilia, se va lumina în culorile drapelului naţional bulgar, în iniţiativa comună a Uniunii Bulgare de Fotbal şi a Ministerului Afacerilor Externe. Primăria din Montreal, Canada, va arbora un steag bulgar şi Podul Memorial Frederick Douglass din Washington şi antenele Turnului Willis din Chicago vor fi, de asemenea, iluminate în alb-verde-roşu, culorile drapelului naţional bulgar.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

SURSA: Agerpres

 

Comentarii