Campanie la TUIASI pentru ca rectorii să aibă cel mult două mandate

joi, 12 octombrie 2023, 19:37
2 MIN
 Campanie la TUIASI pentru ca rectorii să aibă cel mult două mandate

O campanie pentru modificarea Cartei Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi, astfel încât ea să prevadă că rectorii acesteia pot avea cel mult două mandate, indiferent de perioada când s-au derulat acestea, a fost declanşată în cadrul instituţiei, înaintea procedurilor electorale pentru alegerea unei noi conduceri, scrie edupedu.ro. Campania are loc în condiţiile în care noua lege a învăţământului superior prevede un număr maxim de două mandate, dar nu ia în calcul şi mandatele de până acum, iar rectorul Universităţii Tehnice din Iaşi, Dan Caşcaval, este deja în funcţie de opt ani.

Campania semnalată redacţiei Edupedu.ro a fost iniţiată de către George Ţăranu, membru al Senatului Universităţii “Gheorghe Asachi”. Este propus un referendum pentru modificarea Cartei universităţii în sensul limitării numărului de mandate la două, indiferent de perioada când acestea s-au derulat. Argumentele din apel:

  • “Democraţia universitară consolidată: Limitarea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, este un pilon esenţial al democraţiei universitare şi protejează acest principiu fundamental.
  • Conducere echilibrată şi sănătoasă: Prin impunerea unui număr limitat de două mandate, garantăm astfel un sistem de conducere echilibrat şi un mediu profesional sănătos, cu o performanţă academică de înaltă calitate ce poate fi un reper pentru societate.
  • Responsabilitate crescută: Limitarea mandatelor la două va impune o mai mare atenţie şi responsabilitate din partea rectorilor aleşi, contribuind la o conducere mai conştiincioasă.
  • Diversitate şi incluziune universitară: Reducerea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, va promova competiţia deschisă şi va încuraja participarea membrilor comunităţii universitare, aducând multiple perspective şi dezvoltând astfel instituţia.
  • Prevenirea acumulării excesive de putere: Prin limitarea la două mandate, indiferent de perioada când acestea s-au derulat, ne asigurăm că puterea nu se concentrează excesiv în mâinile unei singure persoane, prevenind monopolizarea deciziilor şi menţinând un echilibru în procesul de conducere.
  • Promovarea inovaţiei şi a schimbărilor constructive: Prin deschiderea la competiţie şi limitarea mandatelor la două, există o oportunitate reală de a aduce o nouă viziune proaspătă, îmbogăţită cu idei creative şi inovaţii, de care va beneficia întreaga comunitate universitară.”

Cititi mai multe pe edupedu.ro

Comentarii