Campanii online pentru modificarea ritualului botezului, după moartea bebelușului de la Suceava

luni, 01 februarie 2021, 22:57
2 MIN
 Campanii online pentru modificarea ritualului botezului, după moartea bebelușului de la Suceava

În urma tragediei de la Suceava în care un bebeluş a murit la câteva ore de la botez, în mediul online au fost iniţiate două campanii pentru modificarea ritualului religios.

Drama a început duminică, 31 ianuarie, în timpul slujbei de botez. Imediat după scufundarea micuţului în cristelniţă, acesta a început să se simtă rău, iar familia a sunat la 112.   „L-o buşit sângele pe nas”, a declarat tatăl, supărat că preotul nu a ţinut cont de starea de agitaţie a bebeluşului. Acesta a ajuns în stare critică la spital, în stop cardio-respirator. Internat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava, conectat la aparate, micuţul a murit la nici 24 de ore, în ciuda eforturilor medicilor.   

Plecând de la acest caz în mediul online, au fost iniţiate două petiţii postate pe campaniamea.declic.ro. Prima, a fost declanşată duminică, 31 ianuarie, şi a adunat până la ora publicării acestui material, în mai puţin de două zile, peste 15.000 de semnături. O treime dintre acestea s-au strâns în numai două ore, luni seara, 1 februarie.  Petiţia online urmăreşte modificarea ritualului botezului prin scufundarea în cristelniţă.   

Se cere Bisericii Ortodoxe Române să reglementeze practica acestui ritual religios: „Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate, aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”.   

O altă campanie a fost iniţiată după aflarea veştii că micuţul a decedat, luni, 1 februarie. Prin aceasta se cere Bisericii Ortodoxe Române „interzicerea scufundării bebeluşilor în cristelniţă la botez”. În câteva ore, a adunat peste 1000 de semnături. 

 „Cerem renunţarea la acest obicei vechi şi nesănătos de a scufunda copilul cu totul în cristelniţă la ceremonia botezului! În cel mai bun caz, o scufundare parţială, până la brâu, ar fi de ajuns. Iar cel mai bine, ar fi să se ia obiceiul de la creştinii catolici, unde copilul doar se stropeşte cu apă, la taina botezului. De ce este important? Din cauza aşa zisului obicei creştin, mulţi bebeluşi au avut de suferit, iar în cele mai grave cazuri, s-a ajuns chiar la decesul copilului, ceea ce e de neacceptat în 2021”, explică iniţiatorul campaniei Declic.

Sursa: adevarul.ro

Comentarii