Când ne întoarcem la campionat?

sâmbătă, 04 aprilie 2020, 01:43
3 MIN
 Când ne întoarcem la campionat?

Deoarece UEFA a lărgit la 3 august termenul de încheiere a competiţiilor interne, Liga I s-ar putea relua şi la mijlocul lunii iunie. Primul scenariu stabilit de FRF, reluarea campionatului pe 15 mai este aproape compromis, reluarea antrenamentelor în această lună, când se anunţă probleme mari generate de coronavirus, fiind improbabilă

 

 

Şefii fotbalului românesc continuă să caute soluţii pentru încheierea sezonului 2019-2020, blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Reamintim, Liga I a fost stopată pe 12 martie, cu o zi înainte de startul etapei a III-a a play-out-ului, în care Politehnica Iaşi trebuia să joace la Ovidiu, cu Viitorul Constanţa. Totodată, din Cupa României mai trebuie să se dispute semifinalele şi finala.

Prima variantă de avarie, reluarea sezonului pe 15 mai, fapt care ar fi generat revenirea echipelor la antrenamente pe 15 aprilie, este ca şi compromisă. Asta pentru că foarte mulţi specialişti vorbesc despre un vârf al pandemiei în România în această lună.

A doua variantă luată iniţial în calcul a fost reluarea pregătirilor în luna mai, iar în iunie a campionatului, care ar fi urmat să fie condensat. Măsura era posibilă în condiţiile în care UEFA a amânat cu un an desfăşurarea turneului final al Campionatului European şi lărgise termenul de încheiere a competiţiilor interne de la finalul lui mai la finalul lui iunie. În acea variantă, doar cupele europene din stagiunea 2020-2021 urmau a se disputa conform programărilor iniţiale.

În această săptămână, forul european a mers şi mai departe, pentru a atinge scopul ca ierarhiile să fie stabilite ca urmare a partidelor disputate pe teren şi nu prin îngheţări sau anulări de competiţii. Astfel, UEFA a oferit fiecărei federaţii posibilitatea de a încheia competiţiile interne până pe 3 august, amânând şi tururile preliminare ale cupelor europene.. Mai mult, pentru a stimula justeţea sportivă, forul european a avertizat federaţiile care vor stabili din birouri ierarhiile interne, după îngheţarea campionatelor, că îşi rezervă dreptul de a selecta echipele trimise spre cupele europene.

Ca urmare a noului termen limită stabilit de UEFA pentru încheierea competiţiilor fotbalistice, ediţia 2019-2020 a Ligii I ar putea să se finalizeze pe teren, cu toate meciurile disputate, şi dacă fotbalul ar reveni în ţară pe la mijlocul lui iunie. La ora actuală, în campionat mai sunt de jucat şapte etape în play-off şi nouă runde în play-out. Drept urmare, reluarea pe 7 iunie ar face posibil ca în grupa a doua valorică să nu se joace nicio rundă intermediară! Dacă Liga I va avea restartul la mijlocul lui iunie sau spre finalul lunii amintite, va fi nevoie de una sau două runde şi la mijlocul săptămânii. Ultima variantă de evitare a stabilirii ierarhiei finale din birouri este reluarea sezonului în iulie şi comprimarea campionatului, în sensul în care sezonul să se încheie după derularea tururilor play-off-ului şi play-out-ului.

În ceea ce priveşte Cupa României, se studiază posibilitatea ca semifinalele să nu se mai dispute tur-retur. Astfel, va fi nevoie doar de două date, pentru semifinală şi finală, pentru ca trofeul să fie acordat. Reamintim, Poli este calificată în penultimul act al competiţiei, alături de FCSB, Dinamo Bucureşti şi Sepsi Sfântu Gheorghe, tragerea la sorţi a semifinalelor nefiind efectuate. Cupa României dă una dintre participante în cupele europene, celelalte trei fiind livrate de campionat.

Dacă prognozele medicale legate de luna iunie sunt ceva mai optimiste, nu trebuie uitat că pentru revenirea fotbalului în prima lună de vară e necesară reluarea antrenamentelor în luna mai. Jucătorii au nevoie de o perioadă desul de lungă pentru revenirea la o capacitate fizică mai aproape de ritmul competiţional după două luni de pauză. De aceea, este foarte probabil ca o decizie legată de fotbalul românesc să fie luată abia luna viitoare, în funcţie de evoluţia pandemiei.

 

Comentarii