De Sănătate

Punem punctul pe știi

Când se administrează kaletra, plaquenil şi redemsivir: cele mai eficiente reţete încercate la Iaşi

sâmbătă, 19 septembrie 2020, 01:50
4 MIN
 Când se administrează kaletra, plaquenil şi redemsivir: cele mai eficiente reţete încercate la Iaşi

Observaţiile infecţioniştilor de la Iaşi arată că remdesivirul, dar şi asocierea dintre kaletra şi plaquenil, a dat cele mai bune rezultate în tratamentul bolnavilor cu infecţia cu SARS COV 2. 

În primul caz, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva au reuşit să salveze toţi bolnavii aflaţi în prag de Terapie Intensivă. În acelaşi timp, se pun mari speranţe în administrarea arbidolului, un alt antiviral pentru care au primit dispensă de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Asocierea kaletra-plaquenil a dat rezultate la Iaşi

După şase luni de pandemie, medicii infecţionişti de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi au deja un tablou format asupra tratamentului pentru COVID 19. Dat fiind faptul că Iaşul este şi centru universitar, Ministerul Sănătăţii a acordat din start mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte tratamentul administrat bolnavilor COVID 19. „În acest moment avem expertiza necesară tratamentului pentru această boală, aşa cum este el reglementat şi ţinând cont de toate studiile consistente realizate de centre unirvesitare internaţionale, şcoli de medicină din Asia, SUA sau UE. Retrospectiv privind, un rezultat remarcabil am obţinut din asocierea kaletrei, care se administrează în infecţia HIV, cu plaquenil.

Acesta din urmă a fost contestat ulterior, deoarece avea efecte secundare la o anumită categorie de bolnavi. Asocierea calculată pe fiecare bolnav în parte, la noi a dat rezultate. Practic, cu aceste două elemente de bază în tratament am reuşit încă de la început să menţinem o rată mare de vindecare, mai ales la formele uşoare spre medii şi medii. Acest lucru este dovedit din numărul de pacienţi vindecaţi din primele luni. Acum, studiile din Franţa revin asupra utilizării plaquenilului şi sunt studii pertinente. Am folosit, şi folosim în continuare, de asemenea cu succes azitromicina, antibiotic care în asociere cu terapia cu corticosteroizi şi anticoagulante şi care a dat din nou rezultate foarte bune”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Experiment: au schimbat faza bolii pentru administrarea remdesivirului şi i-au videcat pe toţi

Spitalul a fost însă prins şi într-un studiu privind administrarea remdesivirului, singurul antiviral dat expres doar pentru COVID 19. În primă fază, remdesivirul, prin protocol ministerial, a fost administrat bolnavilor critici cu infecţia cu noul coronavirus. “Au fost zece bolnavi de la Terapie Intensivă, foarte grav. Am şi pierdut, am şi câştigat”, a spus Carmen Dorobăţ. Medicii de la spital însă, urmărind evoluţia pacienţilor, au decis ca următoarea tranşă de remdesivir să o administreze la formele medii spre grave.

“Evoluţia în cazul lor a fost spectaculoasă. Din 10 pacienţi, toţi au fost vindecaţi, chiar dacă unii la un moment dat au ajuns şi la Terapie Intensivă. Dar administrarea medicamentului într-o anumită fază a bolii a dus la un rezultat foarte bun. Cei 10 pacienţi au fost aleşi după anumiţi parametri ai funcţiei respiratorii”, a adăugat Carmen Dorobăţ. În acest moment, Spitalul de Boli Infecţioase mai are stoc de remdesivir pentru alţi 10 bolnavi, dar conducerea a făcut o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru suplimentare. Există însă şi tratamente care au fost aplicate în străinătate şi la noi, dar încă nu la noi în Iaşi, şi care oferă speranţe bolnavilor de COVID 19. Un astfel de tratament prevede folosirea monoxidului de azot.

“În SUA a fost aplicat la formele extrem de critice pe trei bolnavi. Nu e un studiu relevant, dar rezultatele au fost remarcabile. Acelaşi tratament s-a aplicat la un singur pacient la Cluj, un pacient tânăr aflat intubat la ATI. Şi aici s-a spus că s-au văzut rezultate. Există desigur ozonoterapia (apicată la Timişoara şi Bucureşti), dar nu se practică în spitalele de boli infecţioase. Eu nu am folosit ozonoterapia până acum în nicio boală infecţioasă dar, ca specialist, aş folosi-o în faza de recuperare a bolnavilor COVID 19”, a adăugat Carmen Dorobăţ. În pofida faptului că Iaşul se află pe primul loc între judeţe la numărul de noi cazuri raportate, ieri înregistrându-se 91 de infectări, la Spitalul de Boli Infecţioase se menţine în continuare o rată a vindecărilor în cazul COVID de 80%.

Comentarii