Care a fost cauza decesului tânărului doctorand de la UIAC Iaşi

duminică, 19 martie 2023, 10:19
2 MIN
 Care a fost cauza decesului tânărului doctorand de la UIAC Iaşi

Medicii legişti au emis primele concluzii privind cazul tânărului cercetător în vârstă de doar 28 de ani care a murit, miercuri, în timp ce era pregătit de medici pentru o intervenţie chirurgicală la cot la Spitalul Municipal Vatra Dornei, potrivit monitorulsv.ro.

Valeriu Stoilov-Linu, în vârstă de 28 de ani, cercetător la Centrul de Economie Montană CE-MONT şi doctorand la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a ajuns la Spitalul Municipal Vatra Dornei după ce a suferit o fractură la cot în timpul unei meci de fotbal cu prietenii.

Aceste concluzii preliminare nu pot aduce la acest moment la un verdict privind vinovăţia cuiva, însă sunt un punct de plecare esenţial al anchetei. Astfel, medicul legist a indicat două cauze ale decesului, respectiv stopul cardio-respirator şi edemul pulmonar acut masiv asfixic, mai relatează monitorulsv.ro

Dacă prima cauză a decesului este una aproape general valabilă, a doua indică faptul că în timp ce tânărul era anesteziat s-a produs un puternic şoc la nivel pulmonar, atât de puternic şi masiv încât a dus la asfixie. De principiu, o astfel de reacţie atât de violentă nu se poate produce decât atunci când se produce o reacţie a organismului la o substanţă. Pare plauzibil aşadar ca organismul tânărului să fi reacţionat extrem de rău la una din substanţele din anestezic. De ce s-a întâmplat asta ar trebui să reiasă, poate, din probele recoltate la autopsie, care au fost trimise la un laborator specializat, potrivit aceleaşi surse.

Directorul medical al Spitalului Municipal Vatra Dornei, dr. Cristian Rusu, a declarat că Valeriu Stoilov a fost internat luni, 13 martie, şi programat pentru intervenţia chirurgicală pentru data de miercuri, 15 martie. „S-au făcut toate analizele şi investigaţiile preoperatorii, totul era în regulă, pacientul nu avea nici o suferinţă anterioară cunoscută. După anestezie a intrat în stop cardiorespirator, iniţial reversibil, apoi n-a mai răspuns la manevrele de resuscitare”, a declarat dr. Rusu.

Comentarii