De Business

Punem punctul pe știi

Care sunt cele 4 opțiuni pentru pensia ta, ca să nu ajungi să depinzi de stat la bătrânețe

luni, 24 aprilie 2023, 07:13
2 MIN
 Care sunt cele 4 opțiuni pentru pensia ta, ca să nu ajungi să depinzi de stat la bătrânețe

Într-o țară cu multe probleme imediate și presante, pensia este poate printre ultimele lucruri la care ne-am gândi atunci când calculăm cum să ne cheltuim sau drămuim bugetul.

Dacă pensia e ceva care ți se pare că se va întâmpla într-un viitor extrem de îndepărtat, probabil așa au gândit și mii de francezi care acum se revoltă față de necesitatea creșterii vârstei de pensionare. „Aceste schimbări erau necesare pentru a garanta o pensie pentru toată lumea”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, în încercarea de a domoli furia populară cu privire la decizia de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

TIPURI DE PENSIE

1. Pensia de la stat: Vine, dar să nu ne bazăm exclusiv pe ea

Se spune despre tinerii Millennials și din generația Z că au portofelele subțiri și pretenții foarte mari. Un stil de viață care poate fi cu greu imaginat la vârsta pensionării, dacă nu iau din timp măsuri clare. 

Trebuie să luăm în considerare faptul că rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia este estimată să ajungă, în 2035, cam la 35% din salariu (față de circa 40%, cât e în prezent).

Explicația pentru această scădere este simplă: după 2030, urmează să se pensioneze generația „decrețeilor”, adică persoanele născute după 1966, când Nicolae Ceaușescu, dorind să crească numărul populației, a emis un decret prin care avorturile erau interzise. Prin urmare, vor fi și mai mulți pensionari de susținut în actualul sistem. 

Concluzia este că statul va asigura o pensie, însă va fi prea mică pentru nevoile unui pensionar. Puteți să vă verificați situația pensiei de stat la Casa Națională de Pensii.

2. Pilonul II: Și dacă umblă cineva la borcanul cu miere?

Pentru a reduce din presiunea pusă pe sistemul de pensii, în 2007, a început reforma sistemului de pensii. Astfel, pe lângă pensia de la stat (Pilonul I) au mai apărut și pensia privată obligatorie (Pilonul II) și pensia facultativă (Pilonul III). Mai recent, a fost introdusă și pensia ocupațională (Pilonul IV), dar acesta este mai degrabă un serviciu pe care îl oferă companiile angajaților, în funcție de diferite criterii precum vechimea, funcția sau nivelul salarial. De aceea, ne vom concentra pe Pilonul II și III.

Citește articolul pe Panorama.ro

Comentarii