Cât de important este gustul unui aliment? Explicaţiile medicului nutriţionist Mihaela Bilic
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat de ce gustul unui aliment nu contează, de fapt, şi cât de mult contează aspectul emoţional în diversificarea aliemntaţiei pentru copii.
"Gustul e în cap, nu în gură! Mâncarea nu înseamnă doar combustibil pentru organism, este şi plăcere pentru simţuri. Percepţia gustului are loc în creier şi este o combinaţie între stimulii primiţi de la receptorii de gust şi miros. Simţul gustativ apare în stadiul embrionar însă numărul şi diversitatea receptorilor variază de la o persoană la alta. Cu alte cuvinte, suntem cu toţii diferiţi când e vorba de gusturi.
Lucrurile sunt mai complicate de atât. Orice experienţă gustativă are 2 componente:
- una anatomică, care înseamnă percepţia celor 4 gusturi de bază – acru, amar, dulce, sărat
- una emoţională, care corespunde cuvintelor îmi place/nu-mi place; alimentul este asociat mental cu o anumită trăire sau experienţă avută în timpul degustării"
Cititi mai multe amănunte pe dcnews.ro