Cât de important este gustul unui aliment? Explicaţiile medicului nutriţionist Mihaela Bilic

marți, 07 martie 2023, 09:44
1 MIN
 Cât de important este gustul unui aliment? Explicaţiile medicului nutriţionist Mihaela Bilic

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat de ce gustul unui aliment nu contează, de fapt, şi cât de mult contează aspectul emoţional în diversificarea aliemntaţiei pentru copii.

"Gustul e în cap, nu în gură! Mâncarea nu înseamnă doar combustibil pentru organism, este şi plăcere pentru simţuri. Percepţia gustului are loc în creier şi este o combinaţie între stimulii primiţi de la receptorii de gust şi miros. Simţul gustativ apare în stadiul embrionar însă numărul şi diversitatea receptorilor variază de la o persoană la alta. Cu alte cuvinte, suntem cu toţii diferiţi când e vorba de gusturi.

Lucrurile sunt mai complicate de atât. Orice experienţă gustativă are 2 componente:

  • una anatomică, care înseamnă percepţia celor 4 gusturi de bază – acru, amar, dulce, sărat
  • una emoţională, care corespunde cuvintelor îmi place/nu-mi place; alimentul este asociat mental cu o anumită trăire sau experienţă avută în timpul degustării"

Cititi mai multe amănunte pe dcnews.ro

 

Comentarii