Cât de rău a ajuns echipa Iaşului

luni, 11 noiembrie 2019, 02:43
5 MIN
 Cât de rău a ajuns echipa Iaşului

Academica Clinceni – Politehnica Iaşi 1-0 (0-0), în etapa a XV-a a Ligii I de fotbal.Poli a avut o evoluţie execrabilă în repriza a doua şi a pierdut în faţa unui adversar extrem de modest, care joacă pentru prima dată în istorie în elită

 

 

Academica: Vâlceanu – G. Matei, Chatzitzerzoglu, R. Patriche, P. Pârvulescu – Cebotaru, F. Achim (’77 A. – Răuţă) – Merloi (’73 – L. Buş), R. Ion (‘90^2 – Cr. Dumitru), Buziuc – Vojtus. Antrenor: Ilie Poenaru.

Poli: Târnovanu – Gallego, Frăsinescu, Diallo, Bădic – Loshaj – Horşia (’46 – Platini), Carlone (’59- Chelaru), Passaglia, Popadiuc (’78 – Haţiegan) – Bălan. Antrenor: Mihai Teja.

Cartonaşe galbene: Popadiuc (’36), Bălan (’49), Diallo (’63).

Arbitri: Marian Barbu; Daniel Mitruţi, Alexandru Vodă.

 

1-0, min. 71: Cebotaru execută un corner de pe dreapta, Vojtus, de la prima bară, deviază cu capul, iar Achim, nemarcat, reia în plasă, din careul mic, de la bara a doua.

 

Politehnica a început “pe vârfuri” meciul cu o grupare modestă pe toate palierele, care respiră în acest sezon pentru prima dată în istorie aerul din elită. Academica a profitat şi a dominat startul cu autoritate. După două şuturi din careu, trimise de Buziuc (‘4) şi Merloi (‘5), ilfovenii au fost la un pas de a deschide scorul, însă Târnovanu a parat spectaculos, în aceeaşi fază, derulată în minutul 7, şuturile lui Matei şi Buziuc, a doua oară cu faţa! Poli s-a trezit pentru câteva minute, Carlone ieşind la rampă: şutul din minutul 13 a fost parat de portar, iar o altă încercare a belgianului, de peste şapte minute, a lovit transversala. A doua parte a primei reprise a fost echilibrată, cu faze la ambele porţi, fără grad ridicat de periculozitate: Târnovanu a respins şutul lui Vojtus (’24), iar Bălan (’26, ’42) şi Loshaj (’34) nu i-au dat vreo emoţie serioasă lui Vâlceanu, deşi au avut parte de lovituri libere din poziţii bune.

Că Iaşul nu a învăţat nimic din eşecul la scor suferit la Giurgiu, când unii au crezut că doar arbitrul şi finalul slab au dus la rezultatul dezastruos, s-a simţit şi mai bine în actul secund. Care a aparţinut aproape în totalitate unei grupări formate din jucători subţiri, conduşi de un antrenor respins la examenul de admitere la licenţa PRO! Startul a fost halucinant, Poli fiind asediată de gazde, care au irosit trei ocazii mari: Vojtus a trimis în bară în minutul 50 şi peste poartă peste opt minute, iar Buziuc nu a înscris din careul mic, în minutul 53. După ce Carlone a rupt ritmul, cu un nou şut cadrat (’57), ilfovenii au urcat iarăşi presiunea în faţa unei echipe dezorganizate, blazate, fără determinare, în care nimic nu mergea. Sprintul ilfovenilor început în minutul 64 (Târnovanu a respins de sub bară şutul din lovitură liberă trimis de Merloi) şi continuat cu ocaziile lui Merloi (’65) şi Buziuc (’67), a avut ca finalitate deschiderea scorului, în minutul 71, după un corner (acordat discutabil) în care apărarea oaspeţilor a dormit în bloc. Iaşul a încercat egalarea pe final, când a atacat şi cu Frăsinescu. Fără forţă şi inspiraţie, moldovenii nu au reuşit însă decât două şuturi, nepericuloase, ocazia importantă a finişului derulându-se tot la poarta lui Târnovanu, cu semnătura lui Buş (’89).

Poli a pierdut astfel în faţa unei grupări care nu mai avea decât un succes pe teren propriu şi, cu o victorie în ultimele zece meciuri, începe să deconteze scump modul în care se lucrează la club.

 

Două cereri de penalty refuzate gazdelor

 

^ Poli a avut patru suspendaţi: A. Cristea, Mihalache, Breeveld şi Fr. Cristea. Şi gazdele au avut mai multe probleme, astfel că Ilie Poenaru a fost silit să-l folosească pe Achim, fundaş dreapta de meserie, pe postul de mijlocaş central. ^ Revenit după o lungă absenţă, cauzată de o accidentare, Frăsinescu a preluat banderola de căpitan de echipă la Politehnica, pe care a purtat-o şi în startul sezonului. ^ Adus în vară în Copou, Carlone a fost titularizat în premieră la oaspeţi. ^ Cum gazdele au evoluat în tricouri, şorturi şi jambiere albastre, Poli a apelat la echipamentul de rezervă, de culoare neagră. ^ Împrumutat de la FCSB în acest sezon, ieşeanul Horşia a evoluat în campionatul trecut, tot sub formă de împrumut, la Clinceni. ^ Curtat în vară de Poli, un alt fotbalist care aparţine de FCSB, Robert Ion, a fost titular la Academica, unde a jucat şi anul trecut. ^ Paul Pârvulescu a fost legitimat în sezonul trecut, o scurtă perioadă, la Iaşi. ^ Ştefan Târnovanu a fost convocat la lotul naţional de tineret. Antrenorul naţionalei under 21, Mirel Rădoi, a urmărit meciul din tribună. ^ Gazdele au solicitat de două ori penalty: în minutul 23, când Diallo a căzut pe minge în careu şi a lovit balonul cu mâna şi în minutul 47, după un duel Merloi – Târnovanu. În ambele situaţii, arbitrul a lăsat jocul să continue. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost D. Rusu, Radu, Devesa şi Bîrnoi.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Ilie Poenaru: “Suferim din punct de vedere numeric. Când avem indisponibili, suntem siliţi să facem improvizaţii. Aşa a fost şi în meciul cu Iaşul. Totuşi, băieţii au jucat foarte bine şi s-au impus absolut meritat”.

Mihai Teja: “Dacă ai ocazii şi nu dai gol, ai probleme mari. În plus, ne trebuie mai multa determinare. Iaşul nu are la ora actuală valoare să se bată pentru play-off. E o echipă formată de trei luni şi jumătate, cu probleme”.

 

Comentarii