Catarg înalt de 40 de metri vizavi de Sala Sporturilor. Credeţi că merită investiţia?

luni, 19 februarie 2018, 02:50
3 MIN
 Catarg înalt de 40 de metri vizavi de Sala Sporturilor. Credeţi că merită investiţia?

Drapelul va avea 24 de metri pătraţi. La concurenţă cu Primăria, Consiliul Judeţean vrea să facă un monument de un milion de lei lângă Casa Pătrată.

Autorităţile locale şi judeţene vor cheltui fonduri semnificative în acest an pentru realizarea de monumente. În timp ce Primăria vrea să amplaseze un drapel naţional vizavi de Sala Sporturilor, Consiliul Judeţean (CJ) vrea un monument intitulat „Iaşi – Capitala celor 3 Uniri“ în vecinătatea Casei Pătrate. Ambele proiecte vin în contextul Centenarului. Municipalitatea a ajuns într-un stadiu avansat cu propriul proiect: astăzi, consilierii locali vor aproba indicatorii economici, investiţia fiind estimată la 570.000 lei. În scuarul din intersecţia str. Palat – mal stâng Bahlui va fi construit un stâlp metalic cu funcţiune de catarg cu o înălţime de peste 40 metri şi un diametru la bază de un metru, iar la vârf de 219 milimetri.

Drapelul va avea o lungime de 6 metri şi o lăţime de 4 metri. Primăria vrea să sărbătorească anual Ziua Drapelului la monumentul ce va fi construit în parcul de vizavi de Sala Sporturilor. Un argument asemănător pentru construirea unui alt monument îl are CJ: administraţia judeţeană vrea să sărbătorească anual Ziua Drapelului lângă Casa Pătrată, unde va fi amenajată o construcţie intitulată „Iaşi -Capitala celor 3 Uniri“. Direcţia Tehnică şi Biroul de Comunicare ale instituţiei propun plenului CJ alocarea sumei de un milion de lei pentru investiţie, dar, faţă de proiectul Primăriei, nu există deocamdată un studiu tehnic din care să rezulte această valoare. Totodată, CJ nu dă detalii nici despre cum va arăta monumentul, cu toate că investiţia va fi aprobată în plenul CJ programat pentru ziua de mâine.

Cititi si: Un drapel uriaş va fi instalat la intersecţia străzilor Palat şi Splai Bahlui Mal Stâng

Specialiştii CJ spun că monumentul trebuie amplasat în apropierea Palatului Administrativ al judeţului în condiţiile în care, anual, în această zonă se desfăşoară manifestări militare cu ocazia Zilei Drapelului, Zilei Imnului şi Zilei Naţionale. „Propunerea vine şi ca urmare a faptului că, în cadrul evenimentelor trecute, oficialităţile au depus coroane la monumentul dedicat eroilor revoluţiei din 1989 chiar dacă specificul activităţii era altul decât comemorarea acestora“, se arată într-o adresă a Biroului Comunicare a CJ Iaşi. Cele două proiecte nu sunt singurele în ceea ce priveşte monumentele de această natură propuse de autorităţi. În 2018, Primăria vrea să proiecteze lucrările la Memorialul „Unirii“ (46.000 lei), să facă un soclu pentru Statuia Regelui Fer­dinand I (1,1 milioane lei), să achiziţioneze patru busturi de personalităţi (100.000 lei) şi să proiecteze lucrări de restaurare la patru monumente (Gh. Asachi, Independenţei, Voievozi şi Eroilor din Divizia a 2-a – 80.000 lei). Totodată, în acest an ar urma să se facă şi o expertiză tehnică la „Obeliscul cu Lei“ şi Monumentul Eroilor din Galata (50.000 lei). 

 

 

 

Comentarii