De Business

Punem punctul pe știi

Câţi bani virează ieşenii lunar la fondul de pensii private? Cum stăm faţă de alte judeţe? Clujul virează dublu

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 Câţi bani virează ieşenii lunar la fondul de pensii private? Cum stăm faţă de alte judeţe? Clujul virează dublu

Ieşenii au contribuit, în medie, cu 263 de lei în luna decembrie 2022 la Fondul de pensii administrate privat – Pilonul II, adică fondul la care mii de salariaţi ieşeni trebuie să contribuie obligatoriu cu 3,75% din salariul brut pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe. În alte oraşe din ţară, valoarea depăşeşte pragul de 300 de lei, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), raport consultat de „Ziarul de Iaşi”.

 

Astfel, în aceeaşi perioadă, bucureştenii au contribuit lunar la Pilonul II de pensii cu o sumă medie de 316 lei, iar salariaţii clujeni cu 313 lei, mai mult cu aproape 50 de lei faţă de cei din Iaşi. În Timiş, contribuţia lunară medie a fost de 278 lei/participant, în timp ce în Ilfov s-a ridicat la 274 lei/participant, iar în Sibiu la 267 lei/participant.

Sunt însă judete în care valoarea lunară medie este sub 200 de lei, cum ar fi Harghita (194 lei/participant), Bistriţa-Năsăud (187 lei/participant) şi Vrancea (185 lei/participant).

Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani. Dacă în prezent contribuţia este de 3,75% din venitul brut lunar, începând cu 1 ianuarie 2024 va creşte la 4,75%, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor a fost în decembrie 2022 de circa 237 lei/participant. Din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, primele trei fonduri în funcţie de numărul de participanţi sunt FPAP NN (26%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) şi FPAP Metropolitan Life (14%), care cumulează un procent de 61% din numărul total de persoane înregistrate în sistem. În context, mulţi salariaţi nu cunosc prea multe despre aceste fonduri „de economii pentru bătrâneţe” deşi virează, în fiecare lună, o parte din salariu, ASF precizând că 99% din totalul persoanelor nou intrate în sistem anul trecut, adică 201.000, au fost repartizate aleatoriu către un fond de pensii administrat privat.

Ieşenii pot afla de pe site-ul ASF la care din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România contribuie lună de lună, obligatoriu, cu o parte din venitul brut, la secţiunea „Află la ce fond de pensii eşti”. Ulterior se poate lua legătura cu respectivul administrator privat pentru a vedea şi ce sumă este disponibilă în contul de pensie. Statisticile ASF legate de sistemul de pensii private arată că cel mai mare cont are o valoare de 1,62 milioane lei, iar cel mai mic 1 leu. Totodată, peste 20% dintre participanţi deţin active sub valoarea de 998 lei. Valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 12.242 lei în decembrie anul trecut.

În total, salariaţii ieşenii au virat în luna septembrie 2022 (cele mai recente date) la Pilonul II de pensii 19,6 milioane de lei, municipiul Bucureşti înregistrând cele mai mari valori (234 milioane lei), urmat de Cluj (44 milioane lei) şi Timiş (37 milioane lei). Numărul total al participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat a fost de 7,96 milioane de persoane în decembrie 2022.

Din valoarea totală a plăţilor efectuate anul trecut, în valoare de circa 407 milioane lei către 23.000 de participanţi sau beneficiari, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului şi 1% ca urmare a invalidităţii.

Comentarii