Caz de Antrax confirmat în localitatea Tigănaşi

joi, 20 iulie 2023, 13:12
2 MIN
 Caz de Antrax confirmat în localitatea Tigănaşi

Urmare a notificării telefonice a DSP Iaşi în data de 14.07.2023, despre un alt caz suspect de antrax cutanat internat în data de 13.07.2023 la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, o echipă de specialişti din cadrul DSVSA Iaşi, împreună cu Directorul Executiv Adjunct, s-a deplasat la exploataţia unde lucra cetăţeanul internat, respectiv la o exploataţie comercială de tip A de ovine şi caprine din localitatea Tiganaşi, comuna Tiganaşi, unde s-a făcut ancheta epidemiologică iniţială. 

S-a constatat că, în urma cu aproximativ 10 zile, cetăţeanul internat cu suspiciune de antrax, care lucra la ferma respectivă, a participat la sacrificarea unei căprioare din exploataţie. Carcasa rezultată în urma sacrificării a fost identificată în lada frigorifică a proprietarului şi nu fusese consumată. Carcasa a fost confiscată şi dusă la LSVSA Iaşi pentru analize. În data de 17.07.2023, Laboratorul Sanitar Veterinar Iaşi (LSVSA) a emis Buletinul de analiză care confirmă prezenţa Bacillus Anthracis.

Probele au fost transmise şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare, iar în data de 19.07.2023 s-a emis Buletinul de analiză care confirmă diagnosticul iniţial pus de LSVSA Iaşi. La data verificarilor efectuate nu s-au evidentiat alte cazuri de îmbolnăviri sau mortalităţi la animalele din exploataţie. S-a dispus măsura plasării sub restricţii a exploataţiei, precum şi inventarierea întregului efectiv de animale şi examinarea fiecărui animal. De asemenea, s-a dispus interzicerea păşunatului în zona respectivă.

Din primele cercetări s-a constatat că întregul efectiv de animale fusese vaccinat contra antraxului în data de 10.07.2023. Prin dispoziţia Prefectului judetului Iaşi, s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în data de 20.07.2023, unde se va discuta şi aproba Planul de Măsuri propus de DSVSA Iaşi, care va fi implementat pentru gestionarea focarului. Până la această dată nu s-au mai identificat animale bolnave sau mortalităţi.

Comentarii