Ce facem în weekend: USV vă invită la Zilele Recoltei. Peste 65 de producători locali vor fi la baza sportivă

sâmbătă, 30 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Ce facem în weekend: USV vă invită la Zilele Recoltei. Peste 65 de producători locali vor fi la baza sportivă

Ce facem în weekend? Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi ne invită să sărbătorim Zilele Recoltei, alături de peste 65 de producători locali. Societatea Ornitologică Română ne cheamă în natură să privim păsările migratoare, iar un bistro local propune un sfârşit de săptămână cu concert de jazz.

Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi lansează o invitaţie de mare interes pentru cei care obişnuiesc să îşi facă provizii pentru iarnă: la Zilele Recoltei, eveniment anual organizat de universitatea ieşeană la baza sportivă a instituţiei de învăţământ, şi-au anunţat participarea un număr record de producători locali de fructe şi legume, precum şi de produse tradiţionale din lapte şi carne.

„Ne bucură faptul că au confirmat producătorii de miere, plante aromatice şi condimentare, ciuperci, producători şi procesatori din carne de pui, porc, vită şi peşte, producători şi procesatori de lapte”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iaşi.

Pe terenul de sport al USV Iaşi peste 65 de producători locali ne vor îmbia cu produsele lor. Sâmbătă şi duminică. În plus, în premieră, acestora li se vor alătura şi studenţi ai USV, beneficiari direcţi ai fondurilor de dezvoltare a propriilor afaceri, care îşi vor prezenta la rândul lor oferta. În acelaşi timp, facultăţile Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi vor prezenta şi oferi spre degustare produsele inovative la care au lucrat cadrele didactice împreună cu studenţii.

Familiile sunt aşteptate să îşi petreacă weekend-ul împreună cu copiii la Zilele recoltei, pentru că aceştia „vor avea parte de ateliere pentru obţinerea sucului de struguri sau aranjamente în dovleci şi alte fructe. De asemenea, în cel două zile ale evenimentului vor fi organizate vizite la Baza hipică a USV şi la Muzeul de Anatomie”, a mai promis prorectorul USV Iaşi.

Observare de păsări sălbatice

Dacă vreţi însă o evadare în natură, Societatea Ornitologică Română vine cu o altă ofertă: Euro Bird Watch 2023, evenimentul anual de observare a păsărilor sălbatice migratoare, desfăşurat pe întreg continentul european sub organizarea @BirdLife International.

“Voi veniţi cu orice echipament util, dar mai ales cu ochii ageri, inima deschisă, atenţia la mediu şi bună dispoziţie. Natura vine cu păsările, vietăţile, toate frumuseţile şi, foarte important, cu vreme bună – după cum se anunţă!” – aşa sună invitaţia lansată de SOR pentru ieşeni.

Atenţie însă, deşi observarea păsărilor se face şi sâmbătă, şi duminică, Societatea Ornitologică Română propune pentru acest sfârşit de săptămână întâlniri diferite în cele două zile.

Sâmbătă, 30 septembrie, la marginea iazului Hălceni, la ora 16, iar duminică, 1 octombrie la Complexul Delta Moldovei, la ora 9 dimineaţa. “Vom parcurge împreună traseul lung (cca 3-4 ore de mers, fără să socotim opririle pentru observaţii şi discuţii), până „La Movilă” şi înapoi. La finalul întâlnirii ornitologice, în jur de ora 13, vom putea servi masa la Complex Delta Moldovei”, explică organizatorii.

“Vă invităm, aşadar, la două ieşiri separate în zonele „umede” ale Iaşului, acolo unde se adună cele mai multe păsări migratoare sau sedentare, despre care să povestim, să le reperăm, identificăm şi numărăm împreună, cu ajutorul vostru. Noi aducem lunetă, câteva binocluri şi determinatoare, dar orice alt asemenea echipament în dotarea proprie a participanţilor este benefic tuturor”, se precizează pe pagina de Facebook a SOR.

Echipamentul recomandat de SOR pentru observarea păsărilor constă din îmbrăcăminte şi încălţăminte sportivă, pălării sau şepci de protecţie împotriva soarelui, binocluri sau lunete, apă şi gustare la pachet. Cei care vor să observe păsările migratoare şi să afle mai multe despre acestea sunt invitaţi să completeze un formular, disponibil la adresa https://forms.gle/MkHQwBuyzsfctecQ9.  

Seara, jazz la un bistro pe bulevardul Ştefan cel Mare

Iar dacă vreţi să vă încheiaţi weekendul pe ritm de jazz, puteţi merge, de la 18.30, la Pamela.Avi Mainstream Jazz Session, un eveniment găzduit de Bistro “La Noi” şi descris de organizatori ca “un periplu muzical expus, de astă dată, în formulă de duo – pian cu voce şi pe alocuri chitară bas, pentru consistenţă şi contraste în exprimare. Acest concert minimalist, din cadrul proiectului Pamela.Avi, va surprinde esenţa impresiilor jazzistice ale celor doi, construite prin momente de improvizaţie, interactive, neaşteptate, cu aranjamente proprii ale pieselor abordate şi prin compoziţiile proprii ce vor fi prezentate în program.” Cei doi artişti implicaţi în acest concert sunt Pamela Aviziteiţei (voce şi chitară bas) şi Tudor Amarandei, la pian. 

Comentarii