Ce se întâmplă cu iahturile, avioanele private și vilele oligarhilor ruși după ce sunt confiscate

vineri, 25 martie 2022, 08:40
5 MIN
 Ce se întâmplă cu iahturile, avioanele private și vilele oligarhilor ruși după ce sunt confiscate

Pe măsură ce Rusia lui Putin invadează Ucraina, guvernele din întreaga lume au impus sancțiuni și au confiscat bunurile oligarhilor ruși. SUA, Regatul Unit și Europa au anunțat că elitele care au ajutat invazia Ucrainei de către Putin și au câștigat bogății în detrimentul poporului rus vor avea blocate proprietățile.

Totuși, este complicat să le fie confiscate iahturile de lux, avioanele private și vilele din cauza unor lacune legislative..

Țările care aplică sancțiuni se confruntă deja cu acțiuni legale ale oligarhilor care sunt bine informați în a-și proteja bunurile.

Iată ce s-a confiscat până acum și care sunt următorii pași:.

Iahturi și proprietăți 

Mai multe iahturi importante au fost confiscate de la începutul războiului în Ucraina.

„Lady M” al lui Alexei Mordashov, un iaht de 213 picioare, a fost reținut în Imperia, Italia.

„Lena” al lui Gennady Timchenko, un superyacht de 132 de picioare, a fost de asemenea confiscat în San Remo, Italia.

Iahtul de 280 de picioare al lui Igor Sechin „Amore Vero” a fost reținut în La Ciotat, un port din Franța.

Complexul de 18 milioane de dolari al lui Alisher Usmanov a fost sechestrat în Sardinia. El deține, de asemenea, „Dilbar”, un superyacht care a costat mai mult de 648 de milioane de dolari, potrivit unui articol recent Fortune.

În timp ce mai multe instituții de presă au raportat că autoritățile germane au confiscat iahtul, o purtătoare de cuvânt a ministerului economiei de stat din Hamburg a clarificat că acest lucru nu este adevărat, deoarece proprietatea asupra iahtului nu a fost stabilită. Iahtul este înregistrat la o companie din Malta și este ancorat în Insulele Cayman.

Multe iahturi aparținând celor ultrabogați sunt deja ancorate în Marea Mediterană și Caraibe. Peste o duzină sunt în drum spre porturi îndepărtate din națiuni mici precum Muntenegru și Maldive, dincolo de raza de acțiune a sancțiunilor occidentale. Trei sunt ancorate în Dubai.

Graceful, un superyacht despre care mulți cred că îi aparține lui Putin, s-a mutat dintr-un șantier de reparații din Hamburg în Kaliningrad, un port baltic rusesc, cu două săptămâni înainte de invazie.

Italia a confiscat 156 de milioane de dolari în iahturi și vile de lux de vineri.

Avioane private

Ca răspuns la invazia Ucrainei, un avion cu reacție legat al miliardarului rus Eugene Shvidler a fost confiscat în Regatul Unit, potrivit Politico. Rapoartele legate de avion se potriveau cu înregistrările de zbor ale lui Shvidler, potrivit Business Insider.

Avionul este înregistrat la Global Jet Luxembourg, o companie din Luxemburg. Shvidler este prieten apropiat cu miliardarul oligarh Roman Abramovici și are o avere netă de 1,7 miliarde de dolari. Și-a făcut avere în petrol și are legături strânse cu Kremlinul.

Acesta este primul sechestru al unui avion cu reacție de când Marea Britanie a adoptat o lege care le permite să rețină aeronave rusești care intră pe teritoriu și interzice exporturile de mărfuri legate de spațiu în Rusia. Această interdicție include orice aeronavă, operată, închiriată, deținută sau conectată cu Rusia și anumite persoane.

Noua măsură face ca aeronavele rusești care zboară sau aterizează în Regatul Unit să constituie o infracțiune, potrivit CNBC. Potrivit ministrului britanic de externe Lizz Truss, ele au, de asemenea, scopul de a pune presiune economică asupra lui Putin și aliaților săi.

Instrumente online, cum ar fi proiectul de urmărire Russian Oligarch Jets și site-ul web AvDelphi, urmăresc aeronavele în timp real.

Ce se întâmplă în continuare?

Aplicarea sancțiunilor puternice împotriva Rusiei reprezintă o provocare juridică pentru țări, chiar și după ce acestea confiscă bunurile.

Sancțiunile nu permit țărilor să preia deplina proprietate asupra avioanelor, caselor și bărcilor oligarhilor ruși. În timp ce bunurile sunt înghețate, din punct de vedere tehnic încă aparțin oligarhului. O înghețare înseamnă pur și simplu că proprietarul nu poate vinde sau transfera dreptul de proprietate.

Aplicarea sancțiunilor ar putea duce la bătălii extrajudiciare care ar putea dura ani. Fiecare țară are propriile seturi de legi, iar cea mai recentă rundă de sancțiuni ridică întrebări juridice fără precedent și fără răspuns, conform lui Benjamin Maltby, expert în dreptul iahturilor și a bunurilor de lux la Keystone Law.

Procurorii cer, de asemenea, dovezi că bunul a fost implicat direct într-o crimă, care poate fi dificil de identificat, deoarece mulți oligarhi ruși operează în secret, luând măsuri pentru a-și acoperi urmele.

Oligarhii sunt ținte provocatoare, deoarece sunt foarte versați în găsirea de lacune, cum ar fi conturile off-shore în țări nesancționate, pentru a-și proteja activele.

Dacă statul reușește să preia proprietatea asupra activului și decide să-l vândă, încasările merg de obicei către forțele de ordine.

Costuri  de întreținere

Mordashov și Sechin vor continua să dețină proprietatea asupra iahturilor lor, dar nu vor putea să plece, deoarece autoritățile le-au legat de docuri.

Autoritățile se confruntă acum cu provocarea costurilor costisitoare asociate cu iahturile, avioanele și proprietăți.

Oligarhii sunt responsabili din punct de vedere tehnic pentru întreținerea proprietății lor, chiar dacă bunurile au fost înghețate și nu le pot folosi. Dar, ei ar putea refuza să plătească, făcând iahturile și avioanele lor inutilizabile și în paragină.

Autoritățile nu au voie să facă schimb de bani cu persoane sancționate, ceea ce înseamnă că ar putea fi dificil să-i convingă pe oligarhii ruși să plătească pentru întreținerea necesară.

Ce urmeaza?
Președintele Joe Biden și-a unit forțele cu aliații săi europeni, avertizând oligarhii în discursul său privind starea Uniunii că SUA vin pentru „câștigurile lor nenăscute”.

În Congres, un proiect de lege bipartizan numit „Iahturi pentru Ucraina” ar permite autorităților să sechestreze proprietăți deținute de elitele ruse din SUA, în valoare de peste 5 milioane de dolari. Guvernul ar putea apoi să vândă activele și să trimită numerarul în Ucraina.

În Marea Britanie, membrii Parlamentului iau în considerare lansarea unei noi legislații pentru a îngheța mai ușor bunurile oligarhilor.

Sura: Fortnune.com

Comentarii