Ce spune o româncă stabilită în Creta despre asemănările dintre români şi greci

miercuri, 03 mai 2023, 18:47
2 MIN
 Ce spune o româncă stabilită în Creta despre asemănările dintre români şi greci

Nicoleta Ciobotar, o româncă stabilită în Creta în urmă cu 18 ani, a fost invitată la emisiunea „Departe de România" de pe DC News şi Ştiridiaspora, unde a vorbit despre asemănările culturale dintre greci şi români şi despre afacerea pe care o deţine în insula Creta. 

Românca a povestit că la evenimentele din cadrul familiei găteşte şi mâncare tradiţională românească, iar de-a lungul timpului a descoperit foarte multe asemănări culturale. De asemenea, aceasta a dezvăluit că împreună cu familia deţine un magazin tradiţional cretan destinat turiştilor. 

Gătiţi româneşte pentru prietenii greci?

„Gătim. Gătim româneşte, gătim şi greceşte. Eu am trei fetiţe, iar ultimele două sunt botezate de grecoaice şi de fiecare dată când a avut loc o zi de naştere, am gătit jumătate româneşte, jumătate greceşte.”, a spus Nicoleta Ciobotar.

Aţi descoperit asemănări culturale între români şi greci, în cei 18 ani?

„Da, sunt foarte multe. De exemplu, unele dansuri care seamănă foarte mult cu hora. Şi în bucătărie sunt foarte multe asemănări. În Grecia se găsesc sărmăluţele lor, dar cu orez, noi le avem cu carne. Se consumă foarte multe salate şi ce este foarte interesant, au şi ei rachiul lor care este mult mai slab decât al nostru. Sunt foarte frumoşi oamenii aceştia. Acel raki se oferă din partea casei la restaurante. Este stilul lor de a mulţumi celor care au ospătat la ei.”, a răspuns Nicoleta Ciobotar.

Îşi produce fiecare acel raki sau sunt câţiva producători pe insulă?

„Sunt foarte mulţi producători, fiind o insula mediteraneană, climatul este blând, avem verile foarte călduroase şi ne permit să avem o cultură semnificativă a viţei de vie şi automat din aceasta obţin şi producţii de raki. Ei au raki, dar au şi rachiu cu miere, foarte apreciat pentru că este mult mai slab, este precum un lichior românesc. Au nu doar vită de vie, au foarte multe plantaţii.”, a spus Nicoleta Ciobotar. 

  • Românca deţine un magazin care este destinat turiştilor.

„Avem un magazin tradiţional cretan, unde patronii sunt români. Aşa a fost să fie. Este un magazin turistic şi mulţi români ne întreabă de ce nu am făcut un magazin românesc. Pentru că locuim în Creta, iar noi ne adresăm multor naţii, ne adresăm şi românilor, dar avem şi foarte mulţi europeni care ar aprecia mai mult produsele tradiţionale cretane decât cele româneşti, în Creta.”, a adăugat Nicoleta Ciobotar.

Comentarii