Cearta universitarilor: Confruntare pe tema războiului. Neomarxiști vs progresiști

joi, 31 martie 2022, 10:57
2 MIN
 Cearta universitarilor: Confruntare pe tema războiului. Neomarxiști vs progresiști

Revoltat de atitudinea publică a unor colegi din „stânga radicală”, într-o dimineață marcată de război, Liviu Țîrău, conferențiar la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, le dă replica. Furios, istoricul invocă disputele dintre universitarii occidentali, care au deja tradiție, se poartă deschis, cu argumente și fără menajamente, așa cum nu se prea întâmplă la noi. Scopul? O vigilentă calibrare a curentelor de opinie care pot influența societatea. Dezbaterile, ne spune el, trebuie purtate deschis, pentru ca opiniile elitelor să nu încurce mai mult decât ajută, să nu hrănească mlaștina și așa adâncă a confuziei generale.

„Nu apuc să deschid poșta, ca-mi apare o postare a stângii est-europene”, spune el.„Prima dată, este reprodus un articol mincinos și susținut entuziast într-un preambul de persoana ce-l difuzează: autoarea articolului, publicat pe un site declarat doar de stânga, spune că SUA sunt vinovate de actualul război, că naziștii ucrainieni sunt rasiști – se consideră albi puri, iar pe ruși o mixtură cu mongolii și că Rusia ar vrea să sfârșească războiul, dar americanii doresc să-l continue până la ruinarea Rusiei”, expune Liviu Țîrău opinia care l-a contrariat.

Reînvierea lui Marx

„Urmarea acestor «cântăriri» ale situației o găsesc la reproducatoarea lor: capitalismul e vinovat (cel vestic, nu atât de mult cel oriental-extrem asiatic), iar soluția este, ca la Marx: «internaționalism socialist democratic antirasist, antinaționalist și antifascist». Adaug eu, să nu mai existe națiuni, popoare constituite pe tradiții, istorie, apartenență etnică și culturală, lingvistică, religioasă. Să fie înlocuite de vechea lozincă: «Proletari din toate țările, inclusiv cei convocați democratic pe stadionul Lujniki, uniti-vă!»”, mai spune el.

În finalul intervenției sale, Țîrău chestionează moralitatea și actualitatea unor opinenți de stânga: „Revin asupra imoralității interpreților marxisti clasici și neo: Îl amintesc acum pe Edward Palmer Thompson, neo-marxist, istoric ce a acceptat să fie stipendiat prin NGO-ori finanțate din URSS, poate că unii din România actuală, să susțină un pacifism plin de falsitate în anii ’80 ai secolului 20 și a fost contracarat din Polonia comunistă încă de Leszek Kołakowski. Le reamintesc, mai ales celor neo-marxo-est-europeni. Sartre, zise, în 1964: «Oamenii… sunt condamnați să fie liberi… dar masele nu sunt pregătite să primească adevarul». Pe asta vă bazați voi, și cică vă feriți să nu fiți considerați putiniști. De ce nu vă exprimați, până trăiți, opinia în patria tuturor popoarelor, a lui Putin, pe care-l apărați?”

Mai mult, pe presshub

Comentarii