Celebra ”Afghan Girl”, cea cu ochi verzi, s-a refugiat în Italia

joi, 25 noiembrie 2021, 21:01
1 MIN

Sharbat Gula, femeia afgană cu ochi verzi, devenită celebră în lumea întreagă după ce o fotografie a ei ("Afghan Girl"/ "Fata Afgană") a fost publicată în urmă cu peste 35 de ani pe coperta revistei National Geographic, a fost evacuată din Afganistan şi s-a refugiat în Italia după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul, a anunţat joi biroul de presă al prim-ministrului italian Mario Draghi.

"Refugiata afgană Sharbat Gula a sosit la Roma", după ce Guvernul italian "a organizat şi a facilitat transferul ei în străinătate", precizează un comunicat al autorităţilor italiene.

Guvernul italian a intervenit atunci când Sharbat Gula a cerut ajutor pentru a părăsi Afganistanul după ce talibanii au cucerit întreaga ţară în luna august. Sosirea ei în Italia face parte dintr-un program mai amplu privind evacuarea şi integrarea refugiaţilor afgani.

Sharbat Gula, o femeie cu ochi verzi, a devenit celebră după publicarea în 1985 a unei fotografii realizate în anul precedent de fotograful american Steve McCurry, într-o tabără de refugiaţi afgani de la graniţa cu Pakistanul.

Ochii ei uluitor de verzi, care privesc cu un amestec de ferocitate şi durere din spatele unei eşarfe roşii, au făcut-o cunoscută în lumea întreagă, dar identitatea ei a fost dezvăluită abia în 2002, când Steve McCurry a revenit în acea regiune pentru a o găsi pe tânăra pe care o fotografiase în 1984.

"Timp de câteva secunde, totul era perfect – lumina, fundalul şi expresia ochilor ei", spunea fotograful american în cartea lui "Inedit", apărută în Franţa în 2013.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii