Celebrul pictor francez Pierre Soulages a murit la vârsta de 102 ani

miercuri, 26 octombrie 2022, 19:35
2 MIN
 Celebrul pictor francez Pierre Soulages a murit la vârsta de 102 ani

Pictorul francez Pierre Soulages, devenit celebru graţie unor tablouri care expun umbrele şi nuanţele variate ale culorii negre, a murit la vârsta de 102 de ani, a anunţat directorul muzeului care îi este dedicat în Rodez, un oraş din sud-vestul Franţei, informează agenţiile de presă internaţionale.

Născut în 1919, Pierre Soulages a murit marţi seară într-un spital din Nimes, a precizat directorul Muzeului Soulages din Rodez.

Pierre Soulages este artistul care a făcut ca în pânzele sale, din negrul pur, să ţâşnească lumina. Unul dintre cei mai bine cotaţi artişti francezi, el nu a încetat să exploreze misterele din jurul pigmenţilor şi vopselurilor negre.

"Îmi place autoritatea negrului, gravitatea sa, evidenţa sa, radicalismul său (…) Negrul are posibilităţi nebănuite", declarat în decembrie 2019 acest pictor, unul dintre foarte puţinii artişti din lume care au avut onoarea ca lucrările lui să fie expuse la Muzeul Luvru încă din timpul vieţii sale.

"Este o culoare foarte activă. Punem negru alături de o culoare întunecată, iar aceasta se luminează", dezvăluia Pierre Soulages, considerat creatorul conceptului de "ultra-negru", într-un interviu acordat pentru AFP.

Înalt, îmbrăcat mereu în negru, Pierre Soulages nu a rupt niciodată legăturile cu ţinutul său natal, departamentul Aveyron, chiar dacă picta în alte regiuni. A fost un artist care a apreciat fidelitatea, respectul de sine, peisajele din copilărie, marile platouri şi căutarea artistică a luminii.

Timp de peste 75 de ani, el a marcat istoria artei, fiind apreciat de instituţiile culturale şi de piaţa operelor de artă. Una dintre pânzele lui din anul 1961, corespunzând perioadei sale roşii, a fost vândută cu 20,2 milioane de dolari la New York în noiembrie 2021, stabilind un nou record de preţ pentru o lucrare a artistului francez.

Comentarii