CFR, amendată după un accident la o trecere de cale ferată

miercuri, 07 iulie 2021, 01:57
2 MIN
 CFR, amendată după un accident la o trecere de cale ferată

CFR încearcă să demonstreze în instanţă că a fost amendată degeaba pentru producerea unui accident rutier în urmă cu doi ani. La acea dată, Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene amendase compania cu 3.045 lei.

În septembrie 2019, la kilometrul 43 al drumului european, s-a produs un accident, o autoutilitară fiind acroşată de un tren. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au apreciat că evenimentul rutier avusese loc din cauza vizibilităţii reduse la trecerea la nivel cu calea ferată, determinată de vegetaţia prezentă în zonă. Ca administrator al căii ferate, Compania Naţională CFR SA avea obligaţia de a curăţa vegetaţia, în vederea asigurării vizibilităţii în zonă.

Citește și:Accidentul feroviar de la Hălăucești, cu mașina în fața trenului: sinucidere din gelozie?

Compania a contestat procesul-verbal întocmit de poliţişti. În faţa instanţei, reprezentanţii CN CFR au invocat faptul că poliţiştii ar fi întocmit greşit actul, trecerea la nivel aflându-se în fapt la 750 metri distanţă de punctul menţionat în procesul-verbal. De altfel, dintr-un proces-verbal întocmit în aprilie rezulta că în zonă vizibilitatea este corespunzătoare. Magistraţii Judecătoriei au respins argumentaţia CFR, apreciind că din planşele foto depuse la dosar rezulta cu claritate lipsa vizibilităţii la trecerea peste calea ferată. Dacă în primăvară situaţia era bună, nu însemna că lucrurile vor rămâne aşa până în toamnă. "Instanţa constată că pericolul social al faptelor este unul ridicat, aducându-se atingere unor norme sociale de o importanţă deosebită, prin urmare, sancţiunea aplicată este temeinică şi legală. Prin urmare, faţă de considerentele expuse, va respinge plângerea petentei şi va menţine procesul-verbal de contravenţie contestat", au conchis judecătorii. Apelul declarat de CFR a intrat luni pe rolul Tribunalului. 

Comentarii