Charles, noul rege al Marii Britanii. El va fi proclamat oficial în cel mult 24 de ore. Care este prima decizie?

joi, 08 septembrie 2022, 20:35
3 MIN
 Charles, noul rege al Marii Britanii. El va fi proclamat oficial în cel mult 24 de ore. Care este prima decizie?

În momentul în care regina Elisabeta a II-a a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie la moştenitor, Charles, fostul Prinţ de Wales. Există însă o serie de etape practice – şi tradiţionale – pe care acesta trebuie să le parcurgă pentru a fi încoronat rege, relatează BBC. Unul dintre primele sale acte este să decidă dacă va domni ca regele Charles al III-lea sau dacă îşi va lua un alt nume.

De exemplu, prenumele bunicului său, George al VI-lea, a fost Albert, dar a domnit folosind unul dintre numele sale secundare. Charles ar putea alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George.

El nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu.

Deşi este moştenitor al tronului, prinţul William nu va deveni automat prinţ de Wales. Cu toate acestea, el moşteneşte imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soţia sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.

Va exista, de asemenea, un nou titlu pentru soţia lui Charles, al cărei titlu complet va fi Regina Consort – consort este termenul folosit pentru soţia monarhului.

Ceremonii formale

În primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în faţa unui organism ceremonial.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang înalt, foşti şi actuali, şi de apropiaţi – precum şi din unii funcţionari publici de rang înalt, înalţi comisari din Commonwealth şi din Lordul Primar al Londrei.

Teoretic, peste 700 de persoane au dreptul de a participa, dar, având în vedere termenul scurt, este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de ascensiune din 1952, au participat aproximativ 200 de persoane.

Regele nu participă în mod tradiţional.

În cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta a II-a va fi anunţată de către Lordul Preşedinte al Consiliului Privat (în prezent, Penny Mordaunt MP), iar o proclamaţie va fi citită cu voce tare.

Formularea proclamaţiei se poate schimba, dar, în mod tradiţional, aceasta a conţinut o serie de rugăciuni şi promisiuni, prin care se laudă monarhul precedent şi se promite sprijin pentru noul monarh.

Această proclamaţie este apoi semnată de o serie de personalităţi de rang înalt, inclusiv de prim-ministru, de Arhiepiscopul de Canterbury şi de Lordul Cancelar.

Ca la toate aceste ceremonii, se va acorda atenţie la ceea ce ar fi putut fi modificat, adăugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.

Prima declaraţie a regelui

Consiliul se reuneşte din nou – de obicei o zi mai târziu – şi, de data aceasta, regele va participa, împreună cu Consiliul Privat.

Nu există o „depunere a jurământului” la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor şefi de stat, cum sunt preşedinţii. Dar există o declaraţie făcută de noul rege şi – în conformitate cu o tradiţie care datează de la începutul secolului al XVIII-lea – acesta va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoţiei.

După o fanfară de trompetişti, se va face o proclamaţie publică prin care Charles va fi declarat noul rege. Aceasta va fi făcută de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către un oficial.

„God save the King”, va spune acesta şi, pentru prima dată din 1952 încoace, când se va intona imnul naţional, cuvintele vor fi „God save the King”.

Se vor trage salve de tun în Hyde Park, în Turnul Londrei şi de pe navele militare, iar proclamaţia care îl anunţă pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff şi Belfast.

Cititi materialul integral pe G4MEDIA

Comentarii