Chestionare cu tentă sexuală pentru elevii din clasa a VIII-a, într-o școală din Constanța!

miercuri, 31 mai 2023, 07:39
2 MIN
 Chestionare cu tentă sexuală pentru elevii din clasa a VIII-a, într-o școală din Constanța!

Un nou scandal mocnește în Educație! Vorbim despre testele TIMMS, o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință. Însă, un părinte din Constanța reclamă faptul că, pe lângă testul propriu-zis, băiatului său de clasa a VIII-a, dar și colegilor lui de la Școala 38, li s-au dat și un chestionar cu întrebări destul de intruzive, referitoare la viața privată, pentru care părinții nu și-au dat acordul. 

Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor părintelui, acest chestionar a fost obligatoriu, minorii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Printre întrebările deranjante se află: ”Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele; Aveți mașină; Ai smarphone” . Mai mult decât atât, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă ”Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”. Contactat de către reporterii Replica, inspectorul general Sorin Mihai,  a declarat că ISJ nu are nici o legătură cu aceste teste, neavând acces la ele.

Exemple de întrebări din test:

-cum te identifici? băiat, fată, altele?

-femeile trebuie să stea acasa cu copiii?

-femeile trebuie să-și găsească o slujbă chiar dacă au copii?

-băieții trebuie să-și ascundă sentimentele?

Acest chestionar nu a fost însă singurul deranjant. Mama unui elev vorbește despre o așa zisă lucrare de control la biologie, unde elevul trebuia să citească propozițiile și să se decidă asupra răspunsului, încercuind numărul care exprima părerea sa. ”Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”, sau ”Bărbații necăsătoriți nu sunt normali”, ”Bărbații care stau acasă, iar soțiile lor lucrează sunt anormali”, sunt câteva dintre propoziții. Potrivit declarațiilor mamei, această lucrare de control a fost dată chiar de directoarea școlii, care activează ca profesoară de biologie.

Inspectoratul nu are legătură cu TIMMS

Contactat pentru un punct de vedere, inspectorul școlar general, Sorin Mihai, spune că nu are cunoștință despre aceste chestionare.

”TIMMS sunt organizate de cei de la PISA, noi nu avem varianta lor pe hârtie, nu știu cum arată sau la ce anume se referă, sau ce a fost formulat acolo. Totul este pe parolă, și fiecare elev se loghează. Ei au luat legătura direct cu unitățile de învățământ, testele sunt pe niște dispozitive electronic. Din ceea ce știu, testele se administrează la nivel european, și la noi sunt doar traduse. Eu nu am văzut aceste, așa că nu pot să comentez. Nu știu procedura, noi nu avem nici un rol în acest sens. Nu știu dacă au fost asemenea întrebări, cum spune acel părinte. Noi nu avem acces la acele teste, platforma este închisă, de aceea nu pot să comentez.” a declarat pentru Replica, Sorin Mihai, inspectorul școlar general.

Mai mult, pe replicaonline

Comentarii