Chiar dacă merg în pierdere, Şcolile private ieşene sunt de acord să ţină lacătul pe ușă

vineri, 01 mai 2020, 01:59
4 MIN
 Chiar dacă merg în pierdere, Şcolile private ieşene sunt de acord să ţină lacătul pe ușă

O parte dintre managerii unităţilor şcolare private de la nivelul ţării au reacţionat negativ cu privire la decizia de a nu se permite deschiderea şcolilor până în luna septembrie, subliniind că acest lucru le aduce prejudicii financiare considerabile. Cu toate acestea, şcolile private din Iaşi subliniază că, în ciuda problemelor financiare întâmpinate, sănătatea elevilor este pe primul plan, că vor respecta întru totul deciziile Guvernului şi că nu plănuiesc să se alăture eventualelor iniţiative naţionale care contestă aceste decizii. În plus, punctează reprezentanţii instituţiilor private contactate de către Ziarul de Iaşi, materia la aceste şcoli a fost predată într-un ritm normal utilizându-se de mijloace tehnologice de comunicare la distanţă.

În ciuda reacţiilor reprezenanţilor unor unităţi de învăţământ private de la nivel naţional cu privire la închiderea şcolilor până în luna septembrie, reprezentanţii şcolilor private de la nivelul judeţului Iaşi afirmă că se vor conforma în totalitate deciziilor Guvernului şi nu intenţionează să semneze vreo petiţie online sau să se alăture unei iniţiative care să conteste măsurile de protecţie anti COVID-19. În plus, reprezentanţii unităţilor de învăţământ contactate de către Ziarul de Iaşi subliniază că, în cazul lor, materia este predată la zi, iar elevii, părinţii şi profesorii s-au adaptat, cu efort din partea tuturor actorilor implicaţi, la noua realitate. „Cu siguranţă nu ne aflăm într-o situaţie dorită, iar pierderile financiare sunt, întradevăr, considerabile. Cu toate acestea, noi considerăm că sănătatea elevilor noştri este mult mai importantă. În plus, în acest context, al răspândirii COVID-19, elevii pot fi cel mai puternic vector al răspândirii acestui virus, prin urmare susţinem deciziile Guvernului“, afirmă Felix Codreanu, directorul Spectrum Iaşi. Acesta menţionează că orele s-au desfăşurat într-un ritm normal în ciuda suspendării orelor de la clasă. „După o zi şi jumătate de la închiderea şcolilor noi am susţinut ore pe platforma noastră. Suntem la zi cu materia, părinţii au avut şi au o reacţie pozitivă, ne-am bucurat de sprijinul şi suportul lor, iar în acest moment putem încheia situaţia şcolară fără probleme. Nu va fi nevoie să recuperăm din materie“, a adăugat Felix Codreanu.

Managerul EuroEd Iaşi, Anca Colibaba, subliniază aceleaşi lucruri, faptul că sănătatea elevilor este cea mai importantă, în ciuda eventualelor dificultăţi financiare. „Ne-am dori să ne putem reîncepe activitatea, însă ne vom alinia întru totul deciziilor care vor fi luate la nivel central. Noi am depus un efort enorm pentru a ne putea desfăşura activitatea într-un ritm normal în mediul online, a trebuit să creăm resurse digitale, iar cadrele didactice au muncit în această perioadă de la 7 dimineaţa şi până la 19.00-20.00 seara“, a afirmat Anca Colibaba, care a menţionat că, în acest moment, materia este predată la zi, în special datorită eforturilor cadrelor didactice, care au participat în această perioadă la specializări desfăşurate în weekend-uri, şi a părinţilor, împreună creând „o comunitate de învăţare“. De asemenea, Anca Colibaba subliniază că demersurile realizate de EuroEd puteau fi realizate de orice unitate şcolară, făcând apel la resursele „open source“ disponibile, însă doar cu un management performant. De asemenea, managerul EuroEd a adăugat faptul că a fost nevoie să se reducă din cantitatea de materie şi de teme, cadrele didactice şi părinţii observând că elevii pot realiza mai puţine sarcini în mediul online, iar capacitatea de atenţie este mai redusă.

Reacţii de la nivel naţional

Unul dintre cei mai vocali şi cunoscuţi reprezentanţi ai mediului şcolar privat din ţară, Oana Moraru, a condamnat într-o oarecare măsură decizia care stabileşte închiderea şcolilor până în luna septembrie. Astfel, managerul de şcoală privată doreşte deschiderea etapizată a şcolilor, iar părinţii care doresc ca copiii lor să se întoarcă la şcoală să poată să îi trimită cu asumarea răspunderii. „Sub nicio formă nu aş începe şcoala, dacă aş simţi că există un risc cât de mic. Aş face-o împreună cu asumarea răspunderii şi responsabilităţii din partea părinţilor, exact aceeaşi răspundere şi responsabilitate la care Klaus Iohannis făcea apel atunci când a spus că după 15 mai condiţiile se vor relaxa şi fiecare cetăţean este responsabil de comportamentul său. Noi am fi făcut asta într-o situaţie agreată cu autorităţile, cu DSP, cu părinţii“, punctează Oana Moraru pentru site-ul edupedu.ro, adăugând pentru aceeaşi sursă faptul că „propunerea noastră de a redeschide pe paşi orele nu se referă la începerea lor cu orice preţ, de dragul câştigului financiar, ci la o rugăminte către autorităţi de a lua în calcul că aceste decizii pentru siguranţa cetăţenilor pot fi gândite un pic mai strategic, astfel încât să nu omoare iniţiativele economice de tot“. Conform managerului Oana Moraru, şcolile private au suferit pierderi financiare cuprinse între 40% şi 60%, existând o migraţie de la şcolile cu taxa de 1.000 de euro pe lună către şcoli private cu o taxă mai mică. 

Comentarii