Cinci universităţi ieşene şi-au prezentat programele prin care vor să atragă studenţii

miercuri, 10 aprilie 2019, 01:50
4 MIN

Rectorul Politehnicii a spus că evenimentul comun ar putea fi punctul de plecare pentru o coaliţie universitară după modelul Clujului.

Reprezentanţii celor cinci universităţi de stat din Iaşi au prezentat în cursul zilei de ieri principalele evenimente din cadrul proiectului „Iaşi, oraşul studenţiei tale. Porţi deschise la universităţile ieşene”, manifestare menită să promoveze oferta educaţională a universităţilor, dar şi oportunităţile în carieră pe care le oferă Iaşul. Evenimentele se vor desfăşura sub acelaşi slogan în perioada 13 – 17 aprilie, însă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” , Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” vor organiza propriile evenimente, în funcţie de specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte.

Desfăşurarea în aceeaşi perioadă, cu manifestări comune şi reunite în cadrul aceluiaşi proiect, are menirea de a promova în rândul elevilor a centrului universitar ieşean. Elevii vor avea ocazia să participe, la fiecare universitate în parte, atât la conferinţe şi cursuri deschise sau workshop-uri, dar vor putea beneficia şi de tururi ghidate sau de experimente pregătite pentru ei de profesorii şi studenţii intituţiilor de învăţământ superior.

Rectorul Universităţii Tehnice din Iaşi, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a menţionat că acest eveniment comun al celor cinci universităţi, care în acest an se află la cea de-a doua ediţie, ar putea fi un punct de plecare pentru organizarea unei coaliţii a universităţilor ieşene. „Am putea să facem şi noi o coaliţie a universităţilor ieşene, aşa cum alte centre universitare o au, spre exemplu Clujul, o coaliţie prin intermediul căreia să ne promovom valorile, să apărăm interesele universităţilor din Iaşi şi, în acelaşi timp, să susţinem oraşul”, a menţionat rectorul Politehnicii ieşene, care a adăugat că „este foarte important să creştem atractivitatea universităţilor din Iaşi, dar este la fel de important să creştem atractivitatea oraşului. Iar acesta este şi rolul nostru. La două târguri internaţionale la care am participat în afara ţării mi s-a întâmplat ca cetăţeni din ţara respectivă să spună că ei doresc un anumit oraş, nu o anumită universitate”.

Pentru elevii care vor veni în vizită, Universitatea Tehnică a pregătit, la fel ca şi celelalte instituţii de învăţământ superior, diferite cursuri şi workshop-uri, dar vor oferi elevilor şi posibilitatea de a se caza pentru câteva zile în campus sau ore de pregătire pentru examenul de bacalaureat la Fizică, Chimie sau Matematică.

5.000 de liceeni s-au înscris deja la activităţile UAIC

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rectorul în funcţie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a vorbit, de asemenea, depre manifestările pregătite pentru elevi în cadrul instituţiei pe care o conduce. „La noi la universitate, înscrierile pentru a participa la evenimentele pe care le vom avea în perioada 13-17 aprilie sunt în desfăşurare. Sunt peste 5.000 de liceeni care s-au înscris şi care doresc să se implice în activităţile pe care colegii noştri din facultăţi le-au propus cu atâta generozitate de fiecare dată. Fiecare facultate dintre cele 15 pe care le are universitatea noastră va avea propriul stand”, a menţionat Mihaela Onofrei.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, a menţionat că elevii care vor vizita universitatea pe care o conduce au ocazia să vadă laboratoarele instituţiei, dar şi cele şase ateliere de microproducţie. Prorectorul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, conf. univ. dr. Florin Grigoraş, a menţionat că evenimentele pregătite pentru elevi au creativitatea drept element definitoriu, iar fiecare vizitator va putea să experimenteze cum este să fii student la Universitatea de Arte din Iaşi. De asemenea, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Beatrice Ioan, a afirmat că elevii care vor călca pragul universităţii vor putea să beneficieze de tururi ghidate, atât în centrele de instruire şi cercetare, dar şi la muzee, şi pot participa la workshop-uri şi cursuri organizate special pentru ei. 

Comentarii