Cine este Dmitry Utkin, comandantul Wagner ucis împreună cu Prigojin? Cine erau ceilalţi pasageri?

joi, 24 august 2023, 10:10
3 MIN
 Cine este Dmitry Utkin, comandantul Wagner ucis împreună cu Prigojin? Cine erau ceilalţi pasageri?

Printre cei presupuși morți într-un accident de avion lângă Moscova, alături de liderul lui Wagner, Yevgeny Prigojin, se afla și Dmitry Utkin, care era adesea descris ca fondator sau co-fondator al grupului de mercenari, deși rolul său exact era disputat.

Pseudonimul său era "Wagner", după compozitorul favorit al lui Hitler. Site-ul de investigații Bellingcat a scris în 2020 că Utkin avea "o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al Treilea Reich", în timp ce un alt raport recent îl descria ca fiind "acoperit cu numeroase tatuaje naziste, inclusiv o svastică, o vultur nazist și fulgere SS". Grupul Wagner a fost aparent numit după el.

Cu toate acestea, conform unui raport din 2020 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank american, "nu se poate verifica dacă Utkin a inițiat înființarea grupului Wagner sau a fost doar un paravan pentru altcineva".

Bellingcat a spus că are date din surse deschise care sugerează că el a fost "angajat ca o diversiune convenabilă și negabilă pentru a disimula proveniența sa de stat".

Prigojin însuși a recunoscut că a fondat grupul în septembrie 2022, după ce în trecut a dat în judecată agențiile de știri care l-au legat de acesta. Atât SUA, cât și UE au impus sancțiuni atât lui Prigojin, cât și lui Utkin pentru rolul lui Wagner în Ucraina.

Născut în 1970, Utkin a fost un fost ofițer în cadrul serviciului de informații militare GRU al Rusiei și a servit atât în războaiele cecene, cât și în Siria. A fost, de asemenea, printre membrii grupului Wagner care au participat la operațiunile rusești din estul Ucrainei, începând din 2014, și a primit distincții pentru serviciul său din partea Kremlinului.

Rareori văzut sau auzit în public, ultima dată a fost observat într-un videoclip postat de Prigojin în iulie, în care șeful Wagner adresa luptătorii din Belarus, unde fuseseră trimiși după revolta lor eșuată din luna precedentă.

În videoclip, Prigojin îl prezintă pe un bărbat pe care îl afirmă că este Utkin; a fost prima dată când comandantul a fost filmat vorbind cu trupele sale.

"Aceasta nu este sfârșitul, ci doar începutul celei mai mari lucrări din lume, care va continua foarte curând", spune Utkin în videoclip. "Și bun venit în iad", adaugă el, ultimele cuvinte în limba engleză.

Raporturile din canalele de social media rusești asociate cu Wagner sugerează că alți membri ai conducerii lui Wagner ar fi putut fi, de asemenea, la bordul zborului.

Potrivit Fontanka, o sursă de știri din Sankt Petersburg care a acoperit pe larg operațiunile lui Prigojin, ceilalți pasageri de la bord erau un operator de cameră, managerul logistic al lui Wagner și echipa personală de securitate a lui Prigojin.

Ei au fost numiți Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Chekalov și Nikolay Matuseev. Chekalov a fost sancționat de către SUA luna trecută pentru legăturile sale cu Prigojin și pentru facilitarea transportului de muniții către Rusia.

(Traducere din The Guardian)

Comentarii