Cine este Moroșanu Denisa, una dintre polițistele ieșene care au primit diploma de onoare

duminică, 26 martie 2023, 11:58
3 MIN
 Cine este  Moroșanu Denisa, una dintre polițistele ieșene care au primit diploma de onoare

Comisarul de poliție Moroșanu Denisa de 10 ani face parte din echipa Secției nr. 3 Poliție Urbană Iași – Compartimentul de Investigații Criminale. Aceasta a absolvit cursurile Academiei de Poliție în anul 2013. Anul trecut Denisa a soluționat 51 de dosare penale cu autori necunoscuți și 47 de dosare penale cu autori cunoscuți. Unul dintre cazurile instrumentate și soluționate  este cel al furturilor de catalizatoare, de pe raza mun. Iași. 

 

Colegii i-au creionat un tablou în cadrul unui interviu tematic:

Î.: De când lucrezi în Poliția Ieșeană
R.: Am terminat Academia de Politie Al. I. Cuza Bucuresti în anul 2013, iar în luna noiembrie a aceluiași an am fost repartizată să desfășor activitatea profesională în cadrul IPJ Iași. În cadrul inspectoratului am ales Secția nr.  3 Poliție- Compartimentul de Investigații Criminale, unde activez de aproximativ 10 ani.

Î.: Care sunt atribuțiile tale, în calitate de polițist de judiciar?

R.: În principal, polițistul de investigații criminale instrumentează dosare penale, de la a interveni și aplana conflincte până la a lua plângeri, audia persoana vătămată, martori, administrarea de probe și propunere de  soluții procedurale către procurorii care ne supraveghează activitatea în dosarele penale.

Î.: Poți să ne prezinți câteva cazuri deosebite pe care le-ai rezolvat?
R.: As putea aminti o perioada a anului 2019 în care 2 bărbați au intrat prin efracție în mai multe societăți comerciale de unde au sustras bunuri, purtând mască si mănuși pentru a îngreuna identificarea lor de către noi, polițiștii. După o perioadă îndelungată de activități desfășurate am reușit identificarea lor, ulterior fiind arestați, iar apoi trimiși in judecată.
Un alt caz ar fi acela al furturilor de catalizatoare în care pentru identificarea bănuiților comiterii faptelor a fost necesar să Desfășurăm activități specifice, în diferite zone din mun. Iași, iar când au fost prinși în flagrant au fost necesare peste 30 de ore 
fără odihnă  în care s-au efectuat activități de documentare a activității infracționale desfășurate de aceștia si care au culminat cu arestarea lor preventivă.

Î. Ce schimbări au intervenit, de când ai intrat tu în marea echipă a Poliției Ieșene?
R.: Una din schimbările survenite este aceea că în prezent sunt mai mult femei in cadrul Secției nr. 3 Poliție care au ales să își desfășoare activitatea profesională în cadrul Compartimentului de Investigații Criminale.

Î.: Care crezi că este percepția cetățeanului despre activitatea unui polițist de investigații criminale?
R.: Consider că mare parte din activitatea unui polițist de investigații criminale este una mai puțin cunoscută, deoarece procedura în timpul urmăririi penale este nepublică, iar aici mă referi, în principal la strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor. Cu toate acestea, prin profesionalismul cu care mă implic în fiecare caz și rezultatele pe care le-am obținut până în prezent îmi doresc să particip la creșterea gradului de siguranță în comunitatea ieșeană.

Î.: Ce le recomanzi tinerilor care vor să devină polițiști?
R.: Să fie siguri că este ceea ce își doresc, întrucât să fii polițist e frumos, dar deopotrivă poate fi și dificil!

Pentru rezultatele meritorii în activitatea profesională obținute anul trecut Denisa a fost avansată înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, la gradul de comisar de poliție. Reamintim că, în anul 2022 ea a soluționat 47 de dosare penale cu autor necunoscut și 51 de dosare penale cu autor cunoscut. 
Dincolo de imaginea unei femei frumoase se află o polițistă inteligentă, implicată, perseverentă, puternică, pentru care profesia aleasă înseamnă vocație, pasiune și provocări permanente.

Comentarii