Cine este viitorul prefect? Şerbescu sau Cojocaru?

Deşi regula era ca partidul ce deţine şefia CJ să ia şi Prefectura, la Iaşi se pare că s-a făcut o excepţie.

marți, 14 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Cine este viitorul prefect? Şerbescu sau Cojocaru?

În zilele următoare vom afla numele viitorului prefect al Iaşului. Aseară, mai multe surse ne-au confirmat că PSD a „recucerit” Casa Pătrată şi că va numi viitorul şef al Instituţiei Prefectului. Discuţiile purtate pe parcursul zilei de ieri la vârful celor trei partide din coaliţia guvernamentală au redesenat harta judeţelor după culoarea politică a prefecţilor. 

Pe lângă Iaşi, PSD a mai obţinut prefecturile din Neamţ, Bacău, Timiş şi Bucureşti, dar nu şi pe cele din Suceava, Cluj şi Bihor, unde vor rămâne în continuare prefecţi liberali. Totuşi, în fiecare asemenea instituţie sunt şi două posturi de subprefecţi, astfel că negocierile rămân deschise. La nivel principial, PSD şi PNL stabiliseră ca, acolo unde un partid are şefia Consiliului Judeţean, acelaşi partid să primească şi funcţia de prefect. La Iaşi, însă, se pare că s-a făcut o excepţie de la regulă, alături de alte judeţe, pentru ca partidele să se încadreze în numărul de funcţii convenit pentru fiecare: PSD – 22, PNL – 17, UDMR – 4.

La Iaşi, Consiliul Executiv al PSD urmează să desemneze viitorul reprezentant al guvernului în teritoriu. Până aseară, două nume erau date ca potenţiali candidaţi: fostul prefect Marian Şerbescu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Bogdan Cojocaru.

La Bucureşti, negocierile continuă pentru împărţirea funcţiilor de secretar de stat şi de subprefect. Potrivit surselor noastre, Iaşul va avea cel puţin un secretar de stat, la Ministerul Mediului sau la Ministerul Dezvoltării.

Comentarii