Cine plătește realizarea branșamentelor la rețelele de apă? Fiind pe domeniul public, nu trebuie suportate de beneficiari

vineri, 28 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 Cine plătește realizarea branșamentelor la rețelele de apă? Fiind pe domeniul public, nu trebuie suportate de beneficiari

Consilierii județeni au reclamat că primăriile nu au bani să suporte costurile din bugetele proprii, iar primarii au decis ulterior amânarea adoptării unei asemenea prevederi în cadrul Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal (ARSACIS).

 

Ședința ordinară a Consiliului Județean a avut o singură „oprire” în cele 45 de minute, cât a durat: proiectul care vizează acordul CJ pentru modificarea şi completarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Mai mulți aleși locali au reclamat mutarea costurilor de branșare de la operator (ApaVital) la primării. Cum primăriile nu au bani pentru asta, se va ajunge la un blocaj, au avertizat mai mulți consilieri.

Cititi si: Şedinţă a CJ Iaşi – Ce proiecte vor aproba aleșii județului cu gândul la Ziua Muncii

Prezent la dezbateri, directorul general al societății de apă a arătat că este vorba de aplicarea unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (88/2007), care prevede că „Cheltuielile pentru executarea branşamentului, inclusiv a căminului de apometru, revin autorităţilor administraţiei publice locale, judeţene sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară. Execuţia lucrărilor se realizează prin grija operatorului, iar modalităţile de decontare vor fi stabilite in contractul de delegare a gestiunii, dacă este cazul.” Mihail Doruș a adăugat că sunt două variante: decontarea lucrărilor de către primării, respectiv compensarea cheltuielilor cu alte obligații, cum ar fi de exemplu scutirea de plata impozitelor. „Nu pot eu să decid asta”, a adăugat directorul ApaVital. Motivul pentru care administrația locală trebuie să suporte costul branșării este faptul că rețelele de apă sunt pe domeniul public, iar ANRSC a decis că „nu mai plătește cetățeanul”, a subliniat Mihail Doruș. El a recunoscut căpoate fi nedreaptă această modificare, pentru că până acum unii au plătit branșarea, alții o vor avea făcută pe fonduri europene și pentru ceilalți trebuie să plătească de acum înainte primăriile. Directorul ApaVital a precizat că rețelele de apă și de canalizare sunt proprietatea administrațiilor locale, nu a societății pe care o conduce. „Tot ce este pe domeniul public este al unității administrativ-teritoriale sau al administrației județului” (adică al CJ, n.r.), a mai spus el. Anul trecut, lucrătorii ApaVital au realizat aproximativ 7000 de branșamente și 3000 de racorduri de canalizare, toate pe cheltuiala beneficiarilor.

Decizia finală pentru aplicarea acestei modificări aparține Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași, din care fac parte toate unitățile administrative din județ (inclusiv CJ), plus câteva limitrofe – 10 din județul Neamț și câte una din Botoșani și Vaslui. Membrii asociației s-au reunit joi, imediat după ședința CJ, însă au amânat acest punct – al trecerii costurilor la primării – până la următoarea întrunire.

Printre proiectele de hotărâre adoptate de consilierii județeni se numără cel privind aprobarea creșterii devizului pentru terminalul de pasageri T4, extinderea spațiului în care funcționează birourile Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor, adoptarea Strategiei de dezvoltare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare și scoaterea la licitație a unui teren în suprafață de 1118 mp în Copou în vederea concesionării.

De asemenea, trei dintre cele șase spitale din subordinea CJ vor beneficia de investiții în aparatură și echipament medical („Elena Doamna” și „Sf. Maria”), respectiv pentru modernizarea și consolidarea unor corpuri de clădire sau unități funcționale (Pneumoftiziologie și „Sf. Maria”).

Comentarii