CM de fotbal-Qatar 2022; Ce trebuie să știm despre marea finală?

duminică, 18 decembrie 2022, 02:43
4 MIN
 CM de fotbal-Qatar 2022; Ce trebuie să știm despre marea finală?

Meciul Argentina-Franța se joacă astăzi, de la ora 17:00 pe stadionul cel mai mare din Qatar, la Lusail

Istoria ține cu Argentina

Trei confruntări au avut loc până acum la turneele finale ale Cupei Mondiale:

1. 1-0, 1930.Argentina-Franța a fost unul dintre primele meciuri disputate pe Arenele Cupei Mondiale,pe ”Parque Central” din Montevideo, o ediție inaugurală cu doar patru echipe europene (Franța, Iugoslavia, România, Brazilia), nu chiar cele mai bune de pe continent, călătoria cu vaporul peste Atlantic, în țări cu instabilitate politică recunoscută fiind evitată. Chiar și așa, în condițiile superiorității nete a continentului fierbinte, echipele-hai să le zicem-gazde-au fost copios ajutate de arbitri și aceia în mare parte sud-americani. Argentina-Franța a fost un meci echilibrat, prima a câștigat cu 1-0 prin golul marcat de Luis Monti, cel care peste patru ani va ridica trofeul mondial deasupra capului, dar în culorile Italiei și cu preumele Luigi. După cum scria regretatul Ioan Chirilă în cartea sa ”Finala se joacă astăzi”, arbitrul brazilian Gilberto Rego (care ne-a ”aranjat”și pe noi în meciul cu Uruguay, deși nu era nevoie!) a fluierat sfârșitul în min. 84 pe un contraatac al francezului Marcel Langiller, scăpat singur spre poarta argentiniană.

2. 2-1, 1978. După o istorie tumultuoasă și ”hachițoasă”, Argentina a primit oganizarea Cupei Mondiale din 1978 și nici nu se concepea altceva în estuarul de la Plata decât titlul! Și l-a câștigat, în urma singurul meci excepțional pe care l-a făcut; finala. Meciul cu Franța a urmat unei victorii cu cântec în grupa A contra Ungariei, când scorul a fost deschis repede de oaspeți, iar arbitrul  lusitanAntonio Garrido a eliminat ulterior doi jucători unguri importanți și albiceleștii au câștigat cu 2-1. Tot cu cântec a fost și meciul cu Franța, doar cântărețul a fost altul, elvețianul Jean Dubach. El a cântat din fluier pe finalul primei reprize, când a dictat penalty pentru cine trebuie, a acceptat egalarea lui Michel Platini, dar când Didier Six a preluat conducerea, a  cântat melodia ofsaidului. Leopoldo Luque a marcat golul victoriei, Argentina a mers mai departe, iar frumoasa echipă a lui Michel Hidalgo s-a dus acasă.

3.3-4, 2018: Ultimul episod din aceasî trilogie este ți cel mai aproape de realitate și nu pentru că a câștigat Franța. Dar meciul s-a jucat în optimile ediției trecute, la Kazan în zona tătară a Rusiei. Șapte francezi prezenți acum în Qatar au jucat în acel meci:Pavard, L.Hernandez (accidentați în primul meci al Franței de acum), Lloris, Mbappé, Griezmann și Giroud. Pe bancă au mai stat Mandanda ,Tolisso și Dembélé. Argentina de azi a i-a avut pe Otamendi, Tagliafico, di Maria și (evident) Messi, cu Acuña și Dybala pe bancă. Meciul a fost furtunos, cu răsturnări de scor și l-a scos la rampă pe tânărul Kylian Mbappé, despre care deja se vorbea. Tânărul Kylian a obținut penaltiul din care Griezmann a deschis scorul ('13), ”cocoșii” l-au ținut bine sub control  pe Messi, dar l-au neglijat pe Angel di Maria, care a marcat spectaculos în min. 41, un șut al lui Messi ('49) a fost deviat norocos de Mercado însă cel care a revigorat Franța a fost fundașul drept Benjamin Pavard cu un șut excepțional. Apoi, a ieșit la rampă Mbappé cu sprinturile sale irezistibile și cu două goluri marcate într-un interval de patru minute (64-68). În prelungiri, a mai marcat și ”Kun” Agüero, fixând scorul celui mai spectaculos meci al competiției.

Cifrele au cuvântul

Argentina: două  titluri (1978, 1986; trei finale (1930, 1990.2014)

Franța: două titluri  (1998, 2018), o finală  (2006), două medalii de bronz (1958, 1986)

Legende:  Guillermo Stabile, Mario Kempes, Diego Maradona, Claudio Caniggia, Lionel Messi (Argentina), Just Fontaine, Michel Platini, Thierry Henry, Zinédine Zidane, Kylian Mbappé (Franța)

Mari selecționeri: José Tramutola, Francisco Olazar,  Cesar Menoti, Salvador Bilardo, Alejandro Sabella (Arrgentina), Albert Batteux, Henri Michel, Aimé Jacquet, Raymond Domenech, Didier Deschamps (Franța)

Confruntări directe la Cupa Mondială: trei (2-1 pentru Argentina), Bilanț general: 6 victorii Argentina, 4 Franța, 0 remize.

 

La ce ne așteptăm astăzi

În mod cert, la un meci spectaculos între două echipe care nu îngheață fotbalul pentru că teama față de adversar îți dă uneori aripi. Ceea ce se discută mai mult acum este situația din lotul Franței: mai exact, după necazurile anterioare, se lasă a înțelege că gripa care i-a bântuit pe ”cocoși” în ultimele zile s-ar fi extins. Deocamdată, Rabiot, Upamecano și Coman n-au jucat în semifinala cu Maroc și acum se vorbește și de Varane sau Konaté, dar înaintea unui astfel de meci, asemenea informații trebuie privite cu circumspecție. Oricum, din alte motive, nici T.Hernandez și Tchouaméni, nu sunt siguri. Argentinienii par a prefera sistemul cu trei fundași în fața Franței, urmând a reveni la o așezare mai ofensivă dacă jocul o cere. Echipele probabile:

Argentina: E.Martinez-Romero, Otamendi, Lisandro Martinez – Molina, McAllister, Fernandez, de Paul, Acuña – Messi, Alvarez. Selecționer; Lionel Scaloni

Franța: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T.Hernandez-Fofana, Tchouaméni – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud. Selecționer: Didier Deschamps

Arbitru:Szymon Marciniak (Polonia)

 

 

Comentarii