CNN: Revoltele din Kazahstan îi vor strica calculele lui Vladimir Putin?

vineri, 07 ianuarie 2022, 12:10
2 MIN
 CNN: Revoltele din Kazahstan îi vor strica calculele lui Vladimir Putin?

Revoluţia din Kazahstan, reprimată cu ajutorul forţelor militare ruse, reprezintă o problemă în plus pentru preşedintele rus Vladimir Putin, una neprevăzută şi survenită într-un moment în care Rusia era mai degrabă concentrată asupra crizei din sudul Ucrainei. Kazahstanul a fost, până în acest moment, un partener stabil şi de încredere al Federaţiei Ruse, care deţine în această ţară cosmodromul de la Baikonur, de unde sunt lansate toate misiunile spaţiale ale Moscovei. 

În plus, 20% din popuaţia Kazahstanului este alcătuită din etnici ruşi, se arată într-o analiză CNN. Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Dar aceasta a fost, mai degrabă, scânteia revoltei deoarece furia populară se acumulase treptat în ultimii ani, iar Kazahstanul devenise, practic, o uriaşă oală sub presiune.

Revoltele sunt, mai degrabă, dovada furiei şi a resentimentelor foarte adânci faţă de corupţia din vârful statului şi eşecul guvernului de a moderniza ţara şi de a realiza reforme pentru populaţie.

Din 1991, de la declararea independenţei fastă de fostul URSS, Kazahstanul a fost condus în mod autoritar până în 2019 de preşedintele Nursultan Nazarbaev, a cărui guvernare a fost marcată de cultul personalităţii, cu statui ridicate în toată ţara şi stabilirea unei noi capitale redenumite după el.

Astfel, o mare parte din furia de pe străzi, însă, pare să-l fi vizat direct pe Nazarbaev, care şi-a păstrat un rol puternic în ţară, chiar şi după ce nu a mai fost preşedinte. Miercuri, el a fost demis în încercarea de a-i calma pe manifestanţi.

Iar pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, această revoluţie venită pe neaşteptate reprezintă o bătaie de cap suplimentară, sau „o distragere a atenţiei” de la criza ucraineană pe care Kremlinul nu şi-o dorea, afirmă analiştii politici consultaţi de CNN.

Este de aşteptat, în acest condiţii, ca Moscova să se folosească de contactele din elita populaţiei Kazahstanului, împreună cu alte surse şi contacte din mediile economice, de afaceri dar şi ale organizaţiilor de securitate, pentru a înăbuşi protestele. Rusia a trimis deja trupe în Kazahstan, un detaşament de trupe de reacţie rapidă.

Analistul român Armand Goşu a arătat, într-un intervenţie la Digi 24 că, în funcţie de numărul lor, putem aprecia dacă va fi o intervenţie pe termen lung, sau pe termen scurt. „Dacă trimit doar o mie, două de militari, atunci e clar că intervenţia va dura doar câteva luni, după care se vor retrage. Dacă este să asistăm, potrivit informaţiilor care ne vin, că din mai multe baze ruseşti pleacă trupe, s-ar putea să asistăm la o invazie cu zeci de mii de militari, o invazie pe termen lung, ceea ce e foarte straniu”, a spus Goşu.

 

 

Comentarii