Coloana Infinitului, poate cea mai valoroasă operă de artă din România, a ruginit și are pete. Poarta Sărutului are crăpături

luni, 27 noiembrie 2023, 08:58
2 MIN
 Coloana Infinitului, poate cea mai valoroasă operă de artă din România, a ruginit și are pete. Poarta Sărutului are crăpături

Mergem la Târgu Jiu să vedem moștenirea pe care ne-a lăsat-o Constantin Brâncuși, cel mai mare artist pe care România l-a dat lumii.

Coloana Infinitului, probabil cea mai valoroasă operă de artă de la noi din țară, are pete, infilitrații și este mâncată de rugină de sus până jos și pe toate laturile. De un deceniu, autoritățile promit că o vor reabilita.

Iar drumul care ar trebui să lege Coloana Infinitului de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, la rândul lor monumente istorice și parte a Ansamblului creat de Brâncuși, a fost reabilitat pe o bucată de 500 de metri.

Lucrările au fost "dezastroase", potrivit unui raport de anul trecut. După 5 ani de când se lucrează la cei 500 de metri, suprafețele au început să crape și să se desprindă chiar înainte de inaugurare.

Constantin Brânucuși este cel mai mare artist pe care România l-a dat lumii. Un geniu care a rescris definiția artei la nivel global și a creat noi modalități de a reda realitatea. Sculpturile sale sunt venerate și ținute la loc de cinste în marile muzee ale lumii din New York, la Paris sau Tokyo.

În rarele ocazii, când ajung la licitație creațiile lui Brâncuși ating prețuri astronomice.

Cea mai importantă moștenire a marelui artist este la Târgu Jiu. Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului sunt apogeul carierei lui Brâncuși. Coloana Infinitului este probabil cea mai valoroasă operă de artă din România.

A ruginit și are pete de sus până jos. Poarta Sărutului are crăpături și infiltrații, iar Masa Tăcerii are și ea nevoie de reparații.

Cele trei monumente formează o axă de la est la vest, special gândită de Brâncuși. Drumul care le leagă se numește Calea Eroilor și are rolul unei călătorii inițiatice. Este la rândul său monument istoric și parte a ansamblului. Singurele intervenții făcute de autorități în ultimii 10 ani au fost la drum și au fost "dezastroase" potrivit unui raport din 2022.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii