Compania BorgWarner s-a implicat în dotarea unui laborator al Facultăţii de Calculatoare

joi, 06 octombrie 2022, 01:50
2 MIN

A fost inaugurat Laboratorul de Comunicaţii Industriale Avansate la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Tehnice. Laboratorul a fost renovat complet într-o investiţie comună a universităţii şi a companiei BorgWarner, care a contribuit cu 20.000 de euro după ce universitatea a câştigat un concurs organizat de Fundaţia Comunitară Iaşi. Atât studenţii, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri se pot folosi de această investiţie.

Facultatea a renovat integral spaţiul şi a dotat laboratorul cu calculatoare. Din fondurile primite de la compania BorgWarner au fost achiziţionate opt standuri modulare didactice personalizate, concepute de către profesorii facultăţii. Acestea vor fi utilizate la diverse discipline de specialitate de la programele de licenţă şi masterat.

Coordonatorul proiectului depus în competiţia organizată de Fundaţia Comunitară Iaşi a fost conf.dr. Cătălin Dosoftei. Conf. dr. Mihai Postolache, directorul Departamentului de Automatică şi Informatică Aplicată de la facultate, a fost responsabilul tehnic.

„Accesând o astfel de bază materială adusă la un nivel ridicat de tehnologie, specific industriei 4.0, se pot propune diverse programe de microspecializare şi perfecţionare adresate companiilor din regiunea Moldovei. Prin utilizarea unor echipamente moderne industriale puse, într-un format didactic, avem posibilitatea demonstrării unor principii care să atragă proiecte de cercetare tehnologică cu parteneri industriali. Încercăm, la nivelul cadrelor didactice, să fim conectaţi la tehnologiile industriale care sunt sau urmează a fi implementate pe scară largă în industrie şi folosim orice oportunitate să atragem fonduri”, a explicat conf. dr. Cătălin Dosoftei, coordonatorul proiectului.

În prezent, există 12 laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generaţie, care contribuie la deschiderea universităţii către mediul de afaceri. Prof. dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, a precizat faptul că BorgWarner este unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai universităţii din acest punct de vedere, fiind deja la al treilea laborator renovat la trei facultăţi diferite.

Anul trecut, cu sprijinul BorgWarner au fost renovate două laboratoare, la Facultatea de Mecanică şi la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, iar până la finalul anului va mai fi renovat un laborator şi la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

Comentarii