Comunele şi satele se pot asocia pentru a scăpa de faliment şi sărăcie

miercuri, 21 septembrie 2022, 13:35
2 MIN
 Comunele şi satele se pot asocia pentru a scăpa de faliment şi sărăcie

Guvernul face primii paşi pentru o reformă administrativă a României, potrivit unui document pe care îl dezbate în aceste zile. Este vorba de Legea de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. 

Documentul este semnat de cei doi şefi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor. Cea mai importantă prevedere zice că: 

1. La articolul 89, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alin. (81) – (82), cu următorul cuprins:

“(81) Două sau mai multe comune ori oraşe care au în componenţa lor localităţi rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenţei autorităţilor lor deliberative şi executive, să coopereze şi să se asocieze, în condiţiile legii, în consorţii administrative, în scopul îmbunătăţirii eficienţei serviciilor publice, creşterii eficacităţii implementării investiţiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităţilor locale.

(82) Consorţiile administrative nu au personalitate juridică.”

Prin acest document se deschide calea către unificarea sau asocierea unor localităţi învecinate. Acest lucru ar putea ajuta localităţile mici care, în ultima vreme, se confruntă cu o lipsă acută de fonduri, în unele cazuri vorbindu-se chiar de faliment. Cel ai probabil să se asocieze sunt satele sau comunele.

Comuna este formată dintr-unul sau mai multe sate şi este condusă de un consiliu local şi un primar ales. România are 2.685 de comune însumând 13.285 de sate, respectiv cu o medie de cinci sate pe comună.

Potrivit modului de organizare al acestor consorţii, unele servicii ar urma să fie centralizate, reuşindu-se economii de personal spre exemplu.

Newsweek a scris că oraşele mici şi comunele se află într-o situaţie dificilă şi, adesea, nu fac faţă cheltuielilor.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii