Consilierul de probaţiune l-a aşteptat degeaba: clientul era deja după gratii

luni, 14 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Consilierul de probaţiune l-a aşteptat degeaba: clientul era deja după gratii

Consilierul de probaţiune l-a aşteptat degeaba pe un ieşean condamnat în iulie anul trecut la 1 an de închisoare cu suspendare să se prezinte. După o jumătate de an, Serviciul de Probaţiune a sesizat Judecătoria, cerând revocarea suspendării pedepsei. Deşi simplă, acţiunea a fost respinsă. Condamnatul se afla deja la închisoare, în urma altei condamnări.

Vasile Pipos fusese trimis în judecată în 2019 dintr-un motiv stupid. Avusese un conflict cu un grup de tineri într-un club. A ieşit nervos de acolo şi şi-a descărcat nervii pe autoturismul unui localnic, care se pregătea să plece la spital, unde avea o rudă internată.

Pipos a lovit cu pumnul în geamul portierei din stânga spate, distrugându-l. Apoi, s-a luat după automobil, ţipând şi înjurând. Şoferul a chemat poliţia. Pipos a fost legitimat şi încătuşat, după ce încercase să sară la bătaie la şofer.

Transportat la secţie, a smuls cu mâinile conducta unui calorifer, provocând inundarea încăperii. A fost condamnat pentru două infracţiuni de distrugere, ca şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată, Pipos trebuind să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, consilierul de probaţiune s-a adresat instanţei.

Conform legii, dacă un condamnat cu suspendare nu se prezintă la serviciul de probaţiune, suspendarea se revocă, iar pedeapsa se execută în regim de detenţie. Nu se întâmplă însă acest lucru dacă încălcarea condiţiilor de suspendare a pedepsei este justificată. Interesându-se cu privire la situţia lui Pipos, magistraţii Judecătoriei au constatat că nervii îl mai trădaseră pe acesta încă odată.

Fusese impicat într-un scandal petrecut la intrarea în clubul Skye. Dat afară din club din cauza comportamentului violent, Pipos îl lovise pe paznic cu un cuţit. Această faptă îi atrăsese o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu executare.

"Din analiza datelor cauzei, instanţa reţine că în mod evident persoana condamnată are cunoştinţă de măsurile de supraveghere şi obligaţiile stabilite în sarcina sa, dar nu se poate reţine că aceasta refuză, cu rea credinţă, să se supună acestor măsuri de supraveghere din moment ce a fost plasată în executarea unei alte pedepse. Pentru aceste considerente, instanţa va respinge, ca nefondată, cererea de revocare a suspendării executării pedepsei de 1 an închisoare", au precizat judecătorii.

Comentarii