Consulul onorific al României la Nisa a primit la Movileni pământul pe care îl ceruse la Deleni

vineri, 18 martie 2022, 02:56
2 MIN
 Consulul onorific al României la Nisa a primit la Movileni pământul pe care îl ceruse la Deleni

Consulul onorific al României la Nisa a reuşit să-i convingă pe magistraţii Judecătoriei Hârlău să-i retrocedeze încă o parte din vechea moşie a familiei. Ştefan Grigore de Fay este urmaşul lui Alexandru Jurgea Negrileşti, care în 1928 cumpărase fosta moşie Maxut a boierului Constantin Ghica Deleni. De pe urma tatălui său, de Fay ar fi îndreptăţit la o suprafaţă de aproximativ 1.400 ha de teren arabil, pădure şi luciu de apă.

Acţiunea înaintată de Ştefan Grigore de Fay Judecătoriei Hârlău vizează o suprafaţă de 45 ha de păşuni şi fâneţe. Comisia Judeţeană de Fond Funciar îi recunoscuse dreptul de proprietate în ianuarie 2010, punerea în posesie urmând să se facă pe raza comunei Deleni. Primăria locală a răspuns că nu are teren destul nici pentru localnicii care-şi cer înapoi pământul, iar dosarul a început să treneze. În 2012, Agenţia Domeniilor Statului anunţa că dispune de 45 ha de teren în Movileni, dar lucrurile nu au avansat. În 2013, punerile în posesie au fost suspendate după apariţia Legii 165. În următorii şase ani, procedurile nu au avansat în niciun fel, ceea ce l-a făcut pe de Fay să se adreseze instanţei.

Conform legii, retrocedările se fac, de preferinţă, pe vechiul amplasament. Dacă acesta nu este disponibil, terenul revendicat se retrocedează altundeva în comuna pe raza căreia se află vechiul amplasament. Dacă primăria locală sau ADS nu dispun în acea comună de o suprafaţă suficientă, se caută teren într-o localitate învecinată. În faţa instanţei, au fost chemate comisiile locale de fond funciar din Deleni şi Movileni, comisia judeţeană şi reprezentanţii ADS. În faţa judecătorilor, ADS a precizat că la Deleni sunt 1.562 ha de teren disponibile, iar comuna Movileni are în rezervă 425 ha, suprafeţe suficiente pentru ca de Fay să fie pus în posesie. În replică, oficialii comunei Deleni au arătat că deficitul de teren în comună este de 1.773 ha, existând încă 2.000 de cereri depuse de localnici încă din 1991. Departe de a avea teren disponibil, comuna chiar ar mai avea nevoie. La rândul lor, reprezentanţii comunei Movileni au precizat că ei nici nu ar trebui să fie parte în cauză, câtă vreme vechiul amplasament vizat de consul se află în Deleni.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei Hârlău au reinventariat practic suprafeţele aflate la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar, dar şi cele aflate în administrarea ADS în cele două localităţi. Primăriile din Deleni şi Movileni nu dispuneau de teren. Terenul administrat de ADS în Deleni era de doar 27 ha, din care 16 ha erau deja vizate de alte cereri. În schimb, în Movileni ADS dispunea de peste 300 ha. Ca urmare, judecătorii au decis ca ADS să pună la dispoziţia comisiei locale de fond funciar din Deleni o suprafaţă de 45 ha în Movileni. Ştefan Grigore de Fay ar urma să primească teren în Movileni, cu ştampila Primăriei Deleni. Pronunţată miercuri, sentinţa este supusă apelului.

Comentarii